Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Flair

De recepten van de redactie

Vijf redactrices vertellen deze week in Flair over hun favoriete bestemming in het buitenland. Hier verklappen ze het recept van het gerecht dat ze daar het állerliefste eten. Deze week op het menu: Italiaans, Grieks, Thais, Spaans én Amerikaans. Do try this at home!

Veerle

Eindredactrice Veerle leerde spaghetti alla carbonara maken van een échte Italiaan

 

Voor 2 personen:

 

300 g spaghetti (grote portie) – 1 teentje knoflook – 200 g spekreepjes – 3 eieren – 1 dl room – peper en zout

 

  • Kook de spaghetti in een ruime hoeveelheid gezouten water. Opgelet: spaghetti breken is not done.
  • Snij een teentje look doormidden en doe de twee helften samen met de spekreepjes in een grote braadpan. Bak de spekreepjes tot ze goed gaar zijn.
  • Maak intussen je eimengsel. Dat doe je door twee dooiers en één volledig ei samen los te kloppen. Zet apart.
  • Een paar minuten voor de spaghetti klaar is, voeg je de room toe aan de spekreepjes. Laat even indikken op een laag vuurtje.
  • Giet de spaghetti af en doe hem in de braadpan bij de room en de spekjes. Haal wel eerst de lookhelften uit je pan. Meng goed.
  • Voeg tot slot het eimengsel toe en laat het lichtjes stollen. Bestrooi met een beetje peper en... pasta pronta!

Het resultaat?

Carbonara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie

Reportageredactrice Marie scoort áltijd met haar Spaanse tortilla #olé

 

Voor 8-10 punten:

 

120 ml olijfolie – 600 g aardappelen, geschild en in dunne plakjes – 1 grote ui, in dunne ringen – 6 grote eieren – zout en peper.

 

  • Verwarm een antiaanbakpan van 25 cm doorsnede op hoog vuur. Voeg de olijfolie toe en verhit hem. Draai het vuur laag, voeg de aardappelen en de ui toe en bak ze 15-20 min. tot de aardappelen gaar zijn.
  • Klop de eieren los in een kom en voeg zout en peper toe. Giet aardappelen en ui in een vergiet en bewaar de olie. Roer de aardappelen en ui door het eimengsel en laat 10 min. staan.
  • Verwijder de korstjes die eventueel in je pan zijn blijven hangen. Verwarm de pan opnieuw op een matig vuur met 4 eetlepels van de achtergehouden olie. Voeg het eimengsel toe en strijk de bovenkant glad en druk aan. Bak de tortilla 5 min. tot de onderkant gestold is, schud de pan nu en dan. Maak met een houten spatel de zijkant los, leg een bord op de pan en draai voorzichtig om.
  • Voeg nog 1 eetlepel van de olie toe en laat dan de tortilla weer in de pan glijden. Bak de tortilla nog eens 5 minuten, laat ’m op een bord glijden, 5 minuten afkoelen en serveer de tortilla in punten gesneden.

Tip: een tortilla omdraaien is niet evident – ik spreek uit ervaring. Indien je het niet aandurft (fancy etentje gepland) zet je de tortilla op 10 cm afstand onder een matig hete grill tot het vloeibare eimengsel aan de bovenkant is gestold. Let wel: je krijgt dan geen karakteristieke afgeronde rand. Oefenen dus, chicas!

Het resultaat?

Tortilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elise

Reportageredactrice Elise vindt mama's moussaka de beste van België

 

Voor 4 personen:

 

1 aubergine – 1 courgette – olijfolie – ajuin – look – tomatenpuree – peterselie – 1/2 blokje rundsbouillon – gekookte aardappels – 500 g gehakt (lams- of rundsgehakt, naar keuze) – tomaten – geraspte kaas. Voor de bechamelsaus: 50 g boter, 50 g bloem, melk, nootmuskaat

 

  • De aubergine in schijfjes snijden, bestrooien met zout en gedurende 1/2u laten weken. Afspoelen en afdrogen met keukenpapier. De courgette in schijfjes snijden. De groenten bakken in olijfolie tot ze goudbruin zijn en laten uitlekken op keukenpapier.
  • De ui en knoflook fijnsnijden en fruiten in de olie. Gehakt toevoegen. De tomatenpuree, peterselie, bouillon en kruiden toevoegen. Roeren en pletten (eventueel beetje water toevoegen).
  • Ondertussen de aardappelen koken en nadien in schijfjes snijden. Ook de tomaten in schijfjes snijden. Bechamelsaus bereiden.
  • De ovenschotel maak je in deze volgorde: gehakt -> laag tomaten, courgette en aubergine erop -> schijfjes aardappelen -> de saus erover gieten en rijkelijk met kaas bestrooien. 40 minuten in de oven, zorg dat je een mooi korstje krijgt.

 

Tip van de chef: de échte moussaka bereiden de Grieken met een snuifje kaneel. Wie durft?!

 

Het resultaat?

Moussaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joke

Toerismeredactrice Joke zou élke dag Pad Thai kunnen eten

(Recept uit het kookboek van restaurant Yam Thai, www.yamthai.be/shop)

Voor 2 personen:

 

2 eetlepels tamarindesaus – 2 eetlepels zachte palmsuiker – 2 eetlepels vissaus – 10 g gefrituurde sjalotjes – 4 eetlepels sojaolie – 2 eieren – 200 g scampi's, gewassen en ontdarmd – 150 g witte, droge rijstnoedels, twee uur laten weken in koud water – 50 g guichaibladeren – 3 eetlepels pindanoten, geroosterd en gebroken – 150 g sojascheuten, rauw, gewassen – 10 g verse lente-uitjes – 5 g korianderblaadjes – 5 g gedroogde chili – 1/2 limoen

 

  • Begin met de saus. Zet een pot op een vuurtje. Giet de tamarindesaus erin en verkruimel de palmsuiker. Leng aan met een paar slokken water. Roer tot er zich een smeuïge pap rond je lepel wentelt. 10 minuten laten pruttelen. Meng de vissaus erdoorheen. Strooi de gefrituurde sjalot in de pot. Roeren en verder laten borrelen. Na 10 minuten mag het mengsel van het vuur, laat een uur rusten op kamertemperatuur.
  • Zet een wok met de sojaolie op een gemiddeld vuur en smijt de rauwe eieren erin kapot. Roer met een spatel terwijl de stukjes omelet badderen in de olie. Doe de scampi's erbij en blijf roeren. Smijt de week geworden noedels in de hete wok. Als het te droog dreigt te worden, sprenkel je er een half glas water overheen. De noedels moeten zacht en beetgaar zijn.
  • Nu mag de saus door de noedels. Blijf roerbakken. Werp de guichaibladeren erbij, meteen gevolgd door de sojascheuten. Doe de helft van de noten erbij. Nog 1 minuut roerbakken. Je gerecht is klaar. Serveer, werk af met extra pindanootjes, lente-uitjes en enkele blaadjes koriander. Zet er een kommetje naast met gedroogde chili voor zij die het pikanter willen. Serveer met een halve limoen zodat iedereen er naar eigen smaak limoensap over kan sprenkelen.

Het resultaat?

Pad Thai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catherine

Moderedactrice Catherine is vegetariër maar wél helemaal zot van (veggie!) burgers

 

Voor 8 hamburgers:

 

Olijfolie – 1 grote ui, in ringen – 80 g geitenkaas, verkruimeld – 8 volkorenbroodjes – 8 schijfjes tomaat – verse basilicumblaadjes – 8 groenteburgers (linzenburgers zijn héérlijk!)

 

  • Bak de groenteburgers en ringen ui in de pan met olijfolie. Draai de hamburgers om.
  • Leg er de geitenkaas op wanneer ze bijna klaar zijn. Zorg dat de burger een korstje heeft en de kaas een beetje gesmolten is.
  • Leg de hamburgers met geitenkaas en de ajuinringen op de broodjes, leg er de schijfjes tomaat op, werk af met een basilicumblaadje en voeg naar hartenlust ketchup en mosterd toe.

 

Het resultaat?

Hamburger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '