Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

BEWEZEN: wie prosecco drinkt, is sneller dronken

Soms heb je het gevoel dat je nog niets op hebt, maar na anderhalf glaasje cava staat de wereld soms al op z’n kop. Nu hebben die gouden bubbels een lichtjes betoverende werking, maar uit onderzoek blijkt nu ook effectief dat je van prosecco sneller aangeschoten bent. Proost!


Het onderzoek dateert al van 2001, maar op de wetenschap staat natuurlijk geen vervaldatum. Het is Fran Ridout en haar team van onderzoekers die het experiment zo’n zeventien jaar geleden uitgevoerd hebben. Twaalf testpersonen werden uitgenodigd in hun laboratorium en kregen elk twee glaasjes champagne aangeboden. Hierbij werd erop gelet dat de hoeveelheid in elk glas exact hetzelfde was en dat iedere proefpersoon exact evenveel gedronken had.

Wat de kandidaten niet wisten, is dat de helft van de groep cava kreeg waar de bubbels al lichtjes uit verdwenen waren. Zo werd er bij zes personen al eens door hun glas geroerd terwijl de andere testpersonen een glaasje kregen dat rechtstreeks uit de fles kwam.

Duidelijk verschil


Na grondige observatie bleek dat het alcoholpercentage sneller steeg bij de personen die de onaangeroerde cava dronken. Dit werd op zijn beurt nog een keertje bevestigd toen de onderzoekers het experiment een week later nog eens uitgevoerd hebben, maar dan in de andere richting.

Het verschil in hun bloedwaarden was bovendien duidelijk merkbaar. Wie een nog bruisend glaasje cava kreeg, zat op 0,54 milligram en bij de andere helft was dit slechts 0,39 milligram. Ook op het einde van het experiment, na zo’n 40 minuten, waren de resultaten duidelijk. De bubbels helpen namelijk om de alcohol sneller te verspreiden in je lichaam.

New Year Smiling GIF - Find & Share on GIPHY



Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '