Home Acties & Wedstrijden WIN: een fietstocht door de prachtige paarse vlasvelden in Kortrijk

WIN: een fietstocht door de prachtige paarse vlasvelden in Kortrijk

Leef even als een godin in de West-Vlaamse Provence.

  © Instagram @johan_verstrate

  In juni kleurt de stad Kortrijk paars, want dan staan de vlasvelden in volle bloei. Je kan deze kleurenpracht ontdekken met een ontspannende fietstocht en je heel even als een godin in Zuid-Frankrijk voelen.

  Kortrijk is sowieso al een plaats die op je must visit-lijstje moet staan. De stad heeft tal van verborgen – en niet zo verborgen – plekjes en hotspots die zeker en vast het ontdekken waard zijn. Denk maar aan het Begijnhof en de Broeltorens. Als je een bezoekje plant aan deze West-Vlaamse parel, doe het dan nog deze maand. In juni staan de vlasvelden namelijk volop in bloei, waardoor een deel van de omgeving in een prachtige paarse kleur baadt. De beste manier om dit natuurspektakel te ontdekken, is met een ontspannende fietstocht dwars door het heuvelachtige landschap.

  View this post on Instagram

  #vlasvelden #kortrijk

  A post shared by Henk Deleu (@henkdeleu1) on

  Spielerei

  Wij gingen onze fietsen oppikken in het Texture museum. Twee degelijke exemplaren inclusief zijtassen – handig voor zonnecrème en een flesje water bij warme temperaturen – en een handig plannetje met daarop de route. We konden kiezen tussen 20 of 50 kilometer. Aangezien we die zaterdag niet enkel het uitzicht, maar ook het warme klimaat van de Provence evenaarden, kozen we voor de eerste optie.

  De route wordt langs de weg duidelijk aangegeven met bordjes met daarop nummertjes. Van 10 naar 45 naar 64 enzovoort. Het kleinste kind – dat tot 100 kan tellen – kan dit. Toch slaagden mijn vriend en ik er tweemaal in om verkeerd te rijden. Veel te vertellen en wat spielerei zorgden ervoor dat we een aantal bordjes voorbijreden, waardoor we uiteindelijk op het einde van de dag zo’n 30 kilometer in de benen hadden. Een beetje oplettendheid is dus wel een vereiste.

  Paarse oase

  Je vertrekt ook best ’s morgens, want het vlas verliest in de vroege namiddag al zijn mooie bloemetjes. Hier en daar blijft er wel een dapper exemplaartje hangen tot in de vooravond, maar wil je een paarse oase zien, dan raden we toch aan om het goud in de mond van de ochtendstond te proeven.

  Als je trouwens lang alle kanten voorbijgezoefd wordt door andere fietsers, inclusief (hoog)bejaarden moet je niet onmiddellijk twijfelen aan je sportieve capaciteiten. De opmars van de elektrische fiets is een feit, en blijkbaar hebben mijn partner en ik die hype volledig gemist. Dat kon ons gekrenkt ego als zelfverklaard fit couple toch een beetje helen.

  Strandstoeltjes

  Van al dat fietsen, krijgt een mens natuurlijk dorst en honger. De ideale uitvalsbasis om wat brandstof – lees een heerlijk slaatje, croque of pasta – bij te tanken is brasserie Damast. Deze gezellige zaak ligt op de route, vlak naast het Texture Museum. Je kan er buiten plaatsnemen in een van de chille strandstoeltjes of binnen naast de indrukwekkende bar, en genieten van een lekkere lunch.

  Als de batterijtjes terug opgeladen zijn – van onszelf, niet van de fiets want we hebben helaas geen elektrisch exemplaar onder onze poep – is het tijd voor het tweede deel van de fietsroute. We fietsen door dorpjes, langs het water en door gezellige wijken. Een kleine tip: smeer je kuiten goed in! In tegenstelling tot wat wij dachten, zijn de banen in Kortrijk en omstreken immers niet volledig plat. Onthoud gewoon dat na die (vervelende) bergop, een zalige bergaf komt.

  Na een relaxerend dagje fietsen, leverden we onze stalen rossen terug in bij het Texture Museum en was het tijd om de boerenbuiten in te ruilen voor het gezellige drukke stadsleven. Er zijn voldoende terrasjes waar je die verbrande calorieën van de afgelopen uurtjes terug kan opnemen in de vorm van een frozen yoghurt of frisse aperitief.  Wij gingen uiteraard voor de combinatie van de twee. Eerst een zoete zonde bij Kaffee Renéé, gevolgd door een Instagramwaardige cocktail in het mooie kader van bar Nude. Twee absolute aanraders in de West-Vlaamse Provence.

  Heb je nog wat tijd over dan heeft Kortrijk ook heel wat toffe winkeltjes in de aanbieding. Van de grote ketens in winkelcentrum K, tot schattige boetiekjes in de zijstraten. Puilt je kleerkast al uit – al heeft een vrouw toch nooit genoeg kleren?! – dan kan je bijvoorbeeld een kijkje gaan nemen in boekenwinkel Theoria op het Casinoplein of de hippe plantenzaak Plantastic op het Overbekeplein. Voor ieder wat wils, en ik wilde een witte kanten broek en mijn vriend een bananenplant voor in onze living.

  WIN WIN WIN

  Heb je zin om er met je vriend, bestie of mama een dagje op uit te trekken in deze West-Vlaamse parel? Beantwoord dan snel onderstaande vraag, laat je gegevens achter en wie weet fiets jij binnenkort tussen de prachtige bloemenvelden in Kortrijk. Wij geven voor zeven duo’s een fietstocht (huur van de tweewielers inbegrepen), een lekkere lunch in Damast en een bezoek aan het Texture Museum weg. Deelnemen kan nog tot en met donderdag 20 juni 2019 om middernacht. Succes!

  Lees ook:

  Jobs

  Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

  Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.