Home Lifestyle Festivals mogen vanaf volgend jaar geen drank meer serveren in wegwerpbekers

Festivals mogen vanaf volgend jaar geen drank meer serveren in wegwerpbekers

Weg met plastic bekertjes, blikjes en petflessen!

© Ryan Everton via Unsplash

Lopen we binnenkort over een plasticvrije festivalweide? Als het van onze regering afhangt wel, want er komt namelijk een verbod op wegwerpbekertjes, blikjes en petflessen. Vanaf volgend jaar drinken we onze pintjes, colaatjes en watertjes dus uit herbruikbare bekers.

Enkele festivals in ons land zoals bijvoorbeeld WECANDANCE geven al het goede voorbeeld, maar vanaf komend jaar drinken we op alle festivals in ons land enkel nog uit herbruikbare bekers. De Vlaamse regering komt nu namelijk met een verbod op wegwerpbekertjes, blikjes en petflessen. Het gaat bovendien niet alleen over grote festivalorganisatoren, maar ook kleinere verenigingen zullen zich aan deze regels moeten houden.

Daarnaast gaat er ook nog een extra maatregel van kracht. Volgens afvalstoffenmaatschappij (OVAM) moet frisdrank ook aangekocht worden in glazen retourflessen. Als er drank getapt wordt, zal dit voortaan met een postmixsysteem moeten gebeuren.

Achterpoortje

Al is er helaas wel een ‘maar’ in dit scenario. ‘Organisatoren kunnen deze maatregel omzeilen, maar dan moeten ze wel de materialenstroom voor 90 procent – en vanaf 2022 voor 95 procent – opnieuw inzamelen’, aldus Jan Verheyen woordvoerder van OVAM.

Meer festival:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.