Home Lifestyle De Eiffeltoren krijgt binnenkort een goudkleurig likje verf

De Eiffeltoren krijgt binnenkort een goudkleurig likje verf

Wij leggen die citytrip nu al vast!

eiffeltoren
© Changing Wang via Unsplash

De skyline van Parijs zal er tegen eind volgend jaar een beetje anders uitzien, want de Eiffeltoren wordt naar aanleiding van de Olympische Spelen van 2024 in een nieuw jasje gestoken. En niet zomaar eentje, want het monument krijgt een gouden tint.

‘Brun Tour Eiffel’, die kleur heeft de Eiffeltoren zoals wij ‘m kennen. Het is al sinds 1968 geleden dat de smeedijzeren constructie een facelift kreeg, maar daar komt binnenkort verandering in. De kleur wordt vervangen door de geelbruine kleur ‘jaune brune‘ die Gustave Eiffel himself in eerste instantie zelf wilde gebruiken voor zijn architecturaal pareltje. ‘Het zal de Eiffeltoren een gouden tint geven’, aldus Patrick Branco Ruivo, de CEO van het Société d’Exploitation de la tour Eiffel. 

Olympische Spelen

Om dat te kunnen verwezenlijken is er veel mankracht nodig. Om de metalen structuur te beschermen en het uiterlijk te bewaren, wordt de toren normaal gezien elke zeven jaar overschilderd. De negentien verflagen die er nog op liggen moeten eerst verwijderd worden, en dat is omwille van het loodgehalte een gevaarlijk werkje. Om dan nog maar te zwijgen van de 18.000 stukken metaal die de toren telt en de hoogte (lees: meer dan 300 meter) waarin de werklieden het klusje moeten klaren. Je voelt ‘m dus al komen: er hangt een stevig prijskaartje vast aan de facelift van de lichtstad: 50 miljoen euro om precies te zijn.

De werkzaamheden zijn intussen al even bezig, er is aan de bovenkant van de toren zelfs al een subtiele gouden gloed te zien. Eind 2022 zou hij volledig geschilderd moeten zijn. Hopelijk kunnen we ‘m tegen dan in het echt gaan bewonderen. Hij zal trouwens een belangrijke rol spelen tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs en zal als decor dienen voor verschillende wedstrijden. 

Lees ook: