https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle #allesokedaar: Waarom voelen we ons nu zo eenzaam?

#allesokedaar: Waarom voelen we ons nu zo eenzaam?

Voel jij je ook alleen, ook al woon je nog bij je ouders of heb je huisgenoten?

eenzaamheid-coronacrisis
© Imani Bahati via Unsplash

Onze mentale gezondheid staat momenteel op een laag pitje. Daarom trekken we bij Flair aan de alarmbel en proberen we met de hashtag #allesokedaar iedereen die zich momenteel niet zo lekker voelt te helpen. Voel jij je de laatste weken eenzaam, ook al woon je niet alleen? No worries, want volgens psychologe Sharon Versluys is dat een normale reactie op de coronacrisis.

Knuffelcontact of niet, de kans dat jij je de afgelopen weken al eens eenzaam hebt gevoeld zit er dik in. En ja, ook als je nog thuis woont of aan cohousing doet, is het best goed mogelijk dat je je toch nog alleen voelt. Laat ons duidelijk zijn: je hoeft je daar tegenover je mama, beste vriendin, lief of broer niet schuldig over te voelen, want het is volgens onze psychologe doodnormaal dat je je, zélfs als je in een warm nest woont, momenteel eenzaam voelt.

Dagelijkse normaliteit

Sharon: ‘Je mag niet vergeten dat we sinds het begin van de coronacrisis eigenlijk een stukje normaliteit kwijt zijn in ons leven. En natuurlijk ziet die normaliteit er voor iedereen anders uit, dat was trouwens ook vóór de crisis al het geval. En het is vooral die normaliteit en routine die we missen: onze vaste filmavond met vrienden, familiefeestjes, hobby’s, guilty pleasures,… Eenzaamheid gaat dus veel verder dan alleen zijn, want dat is vaak niet hetgeen waardoor we ons eenzaam voelen.’

Geloof het of niet, maar we missen het dagelijkse leven en de sleur ervan.

‘We missen eigenlijk vooral het gewone reilen en zeilen. Geloof het of niet, maar we missen dus het dagelijkse leven en de sleur ervan. Ik merk dat trouwens ook bij mijzelf. Ik doe momenteel nog aan cohousing en ik merk, ook al heb ik mijn huisgenoten bij mij, dat ik die vrijheid mis om mij geen zorgen te moeten maken en om mensen vast te nemen of een schouderklopje te geven. Die dagelijkse normaliteit is weggevallen en het is vooral dat dat het eenzaamheidsgevoel teweegbrengt, omdat alle vrijheden die we ooit als normaal beschouwden er plots niet meer zijn.’

Wil je iemand die zich eenzaam voelt een hart onder de riem steken, ook al kan je die persoon niet in real life zien? Sharon geeft je in deze #allesokedaar enkele tips.

Lees ook: