Home Lifestyle ONDERZOEK: meedoen met Dry January heeft een verrassend voordeel op lange termijn

ONDERZOEK: meedoen met Dry January heeft een verrassend voordeel op lange termijn

Daarnaast is het ook beter voor je portemonnee en voor je nachtrust.

koffie
Unsplash

Heb jij na de voorbije weken ook eventjes genoeg van alcohol? Dan is het misschien geen slecht idee om mee te doen met Dry January. Laat je wijnopener dus een maandje in de schuif liggen en ontdek de voordelen van een dikke dertig dagen zonder wijn, bier of bubbels.

Een maandje zonder alcohol is niet alleen goed voor je lever en je portemonnee, maar uit onderzoek blijkt dat er nog een verrassend voordeel is op lange termijn. Wetenschappers van de universiteit van Sussex hebben onlangs een rapport gepubliceerd na enkele recente bevindingen. In januari vorig jaar hebben ze aan zo’n 800 deelnemers gevraagd om een hele maand geen alcohol te drinken. Een aantal gebruikelijke resultaten zoals gewichtsverlies, een betere huid en meer energie kwamen weer naar boven. Alleen was er naast die bevindingen nog een verrassend voordeel.

Wie in januari geen alcohol had gedronken, dronk in augustus (acht maanden later) minder alcoholische dranken dan voordien. Dat was het geval bij alle deelnemers, ook bij wie het niet een hele maand volgehouden had.

Lange termijn

Gemiddeld dronken de proefpersonen 4.3 dagen per week een glas wijn, bier of iets dergelijks. Na het onderzoek daalde het aantal dagen naar 3.3. Ook wat betreft het aantal glazen per week zagen de onderzoekers een daling:  van 3.4 glazen naar 2.1.

‘Een maand geen alcohol consumeren helpt mensen om op langere termijn minder te drinken. In augustus werd er een dag minder per week iets alcoholisch gedronken. Daarnaast zijn er ook een aantal directe voordelen: negen op de tien sparen meer, zeven op de tien slapen beter en drie op de vijf verliezen gewicht’, aldus dokter Richard de Visser.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.