Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© shutterstock

Minder zorgen = meer genieten!

Vliegreis gepland? Deze zaken moet je zeker checken voor je naar de luchthaven vertrekt

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Op reis gaan is heerlijk, maar brengt de paar uur voor vertrek toch ook altijd wat stress met zich mee. Vooral de vraag ‘Heb ik alles mee?’ blijft door ons hoofd spoken. Daarom lijsten wij een korte checklist op met zaken die je zeker moet controleren voor je naar de luchthaven vertrekt. Goeie reis!


Het is eindelijk zomervakantie! We hebben maandenlang uitgekeken naar zon, zee, strand, cocktails en vooral een of twee weken lekker nietsdoen. Of je nu naar Turkije, Spanje of Amerika gaat: er zijn een aantal zaken die je sowieso bij je moet hebben of je kan een groot kruis trekken over je droomreis.

Reizen is leuk, maar op reis vertrekken is voor de meeste mensen afschuwelijk. Eerst en vooral moet je die koffer pakken, en hoe krijg je in godsnaam twintig outfits in die ene kleine valies?! Daarna begint de stress of je alle noodzakelijke spullen wel bij je hebt... Je koffer kunnen we niet voor jou pakken, maar bij dat laatste kunnen we jullie wél een beetje helpen.

Handige checklist


We stelden een korte, handige checklist op met zaken die je best even controleert voor je naar de luchthaven vertrekt. Daarop staan de essentiële zaken die ervoor zullen zorgen dat je zonder zorgen tot op je stoel in het vliegtuig raakt. Blijkt daarna dat je je tandpasta vergat, who cares? Supermarkten genoeg ter plaatse!

  • Belangrijke documenten:

    – Identiteitskaart

    – Paspoort: voor sommige landen heb je een internationale reispas nodig, dit kan je checken op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

    – Kids-ID voor kinderen tot 12 jaar. In sommige landen heb je ook voor kinderen een reispaspoort nodig.

    – Visum: voor sommige landen heb je toestemming nodig om daar te reizen/verblijven, check de lijst op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

    – Rijbewijs: zodat je ter plekke een auto kan huren.

    – Bankkaart

    – Verzekeringsdocumenten: voor mocht je daar – hout vasthouden – iets tegenkomen

    – Inentingsbewijs: dit is ook nodig voor bepaalde landen, eveneens te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

    – Reistickets


Controleer bij al deze documenten ook of ze nog niet vervallen zijn. Je kan bij heel wat maatschappijen 24 uur op voorhand al online inchecken. Doe dit zeker, dat bespaart je een hele hoop tijd.

  • Bagage:

    Ruimbagage: die mag afhankelijk van met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt tussen de 20 en 30 kilo wegen. Hoeveel het gewicht precies mag bedragen, vind je op de website van elke maatschappij.

    Handbagage: hier geldt opnieuw hetzelfde, het gewicht varieert van maatschappij tot maatschappij, maar ligt meestal tussen de 5 en de 6 kilo. Ook de afmetingen kijk je best even na online. Bij sommige airlines mag je maar één stuk handbagage meenemen, en dus niet een klein rolkoffertje of rugzak én nog een handtas daarbovenop. Kijk dit dus zeker even na.


Weeg je ruim- en handbagage voor vertrek dus zelf eens thuis, dit voorkomt dat je moet bijbetalen voor extra gewicht. Voor de handbagage gelden trouwens strengere regels dan voor de koffers die in het ruim verdwijnen. Wat wel en niet in je rugzak mag, kan je online checken bij je luchtvaartmaatschappij. Enkele algemene regels zijn:

– Alle vloeistoffen (shampoo, zonnemelk, deodorant etc.) moeten in een doorzichtig, afsluitbaar zakje zitten en mogen per verpakking niet meer dan 100 ml bevatten. Je mag maar één zo’n zakje per persoon meenemen en daarin mogen maximaal 10 flesjes of maximaal 1 liter zitten.

– Je mag uiteraard ook geen gevaarlijke scherpe voorwerpen zoals messen of scharen meenemen aan boord. Zorg er dus voor dat bijvoorbeeld je nagelschaartje in je koffer in plaats van je handbagage zit.

Check ook zeker dat bovenstaande items niet nog per ongeluk in je handtas zitten. Nog een laatste kleine tip: vergeet zeker ook je medicatie niet. Sommige pillen zijn op voorschrift en die kan je in het land van je bestemming dus zonder doktersbriefje moeilijk aanschaffen. Fijne vakantie!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '