Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Moet je je schoenen een maatje groter kopen?

Dankzij deze tips zijn je tenen niet langer ijsklompjes

De lente lijkt (helaas) nog lang niet in zicht. We verlangen stiekem heel hard naar de zon, maar de temperaturen blijven nog even onder nul. Ook onze voeten merken dat. Voelen je tenen aan alsof ze veranderen in ijsblokjes? Wij hebben enkele tips.


Ons lichaam doet verschillende dingen die ervoor zorgen dat we lekker warm blijven. Dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen, legden we hier al uit.

Bevorder je bloedcirculatie


Als we het koud hebben, vernauwen onze bloedvaten zich en vertraagt de bloedcirculatie. Je lichaam zorgt er zo voor dat het minder energie verbruikt en dat je vitale organen nog altijd goed kunnen werken. De minder ‘belangrijke’ lichaamsdelen zoals vingers en tenen krijgen dan de minste bloedtoevoer. Daarom worden die het snelst koud.

Om de bloedcirculatie te bevorderen kan je een paar dingen doen:

Ga sporten


Waarom sporten in de kou een goed idee is, vertelden we je al. Sporten zet je bloedcirculatie op gang, waardoor je het warmer zal krijgen. Zorg er wel voor dat je tijdens het sporten dik genoeg gekleed bent. Het heeft absoluut geen zin om zonder voorzorgen de koude te trotseren.

Ontspan met een massage


Een massage kent heel veel voordelen. Naast het perfecte excuus om eens lekker achterover te liggen terwijl je lief aan je tenen zit te kriebelen, is het ook nog eens heel gezond. Een massage zorgt namelijk voor een betere bloedcirculatie, waardoor je het warmer krijgt. Kies liefst voor verwarmde olie. Dat werkt zeer ontspannend én de olie legt een isolerend laagje op de huid. Op die manier gaat er minder warmte verloren.

Neem een wisselbad


Een wisselbad klinkt niet zo aantrekkelijk (en dat is het ook niet), maar het is wel heel gezond. Het principe van zo’n bad is dat je eerst met je voeten in lauwwarm water gaat zitten en ze daarna maximaal 15 seconden onderdompelt in ijs(!)koud water. Dit moet je zo’n 8 keer herhalen. Een wisselbad zorgt ervoor dat je bloedvaten zich steeds vernauwen en verwijden. Op die manier train je je lichaam om om te gaan met wisselende temperaturen. Die echte diehards onder ons kunnen ook een wisseldouche nemen.

Ga naar de sauna


Dit zien wij he-le-maal zitten. Het is niet alleen heel leuk om naar een sauna te gaan, het is ook erg nuttig. De warme temperaturen zorgen voor een betere doorbloeding en ook hier wissel je van warme naar koude temperaturen, wat je lichaam helpt wennen aan kou. Overdrijf niet met saunabezoekjes, het is echt niet nodig om elke week naar de wellness te gaan.

Nog steeds aan het bibberen?


Natuurlijk moet je naast je bloedcirculatie op nog wat andere (vanzelfsprekendere) dingen letten. Zo moet je ook letten op wat je aantrekt. Namelijk niet elk kledingstuk of elke stof is even warm. Hier moet je rekening mee houden:

Ga voor laagjes


Kies voor iets lossere kledij en trek laagjes aan. Zo blijft de warmte tussen de verschillende lagen zitten en isoleer je eigenlijk je lijf. Het is wel belangrijk dat je kledij los genoeg is, anders heeft het een averechts effect. Zo kan je bijvoorbeeld een panty onder een losse jeans dragen.

Kies voor wol


Wol staat niet voor niets bekend als een zeer warme stof. Wol op zich is een draad met een lage dichtheid. Daardoor kruipt er warmte in de kleine ‘gaatjes’ van de materie. Zo creëert wol een isolerend laagje. Wollen sokken zijn ook een slimmere keuze dan katoen. Katoen absorbeert beter zweet, maar blijft ook langer nat, waardoor je voeten ook kouder zullen aanvoelen.

Koop je schoenen een maatje groter


Dit hoef je niet écht te doen natuurlijk, maar zorg er wel voor dat je schoenen niet te veel knellen. Daardoor zitten je tenen dichter bij de koude lucht en heb je een kleiner isolerend laagje. Als je schoenen ruim genoeg zitten, kan je ook twee paar sokken over elkaar heen doen. Op die manier zal je het ook warmer hebben.

Deze (vreemde) trucjes blijken ook te helpen


Al het bovenstaande geprobeerd maar nog steeds aan het bevriezen? Probeer dan je tenen eens in plasticfolie te wikkelen. Zo zijn enkel je tenen beschermd en gaan je voeten aan de onderkant niet zweten. De folie zou ervoor zorgen dat de koude lucht veel moeilijker bij je tenen kan. Ook vaseline zou helpen warmte vast te houden. Het zou ook een extra beschermlaagje tegen de kou bieden. Doe dit niet met je favoriete sokken aan, want vaseline kan wat vette plekken geven.

Nog een trucje dat je kan proberen? Peper. Verschillende voetballers zweren bij dit trucje. Strooi peper op je kousen voordat je je schoenen aantrekt. Als je voeten dan beginnen te zweten, zal peper zorgen voor een betere doorbloeding waardoor je voeten langer warm blijven. Let wel op, het kan zijn dat je voeten tintelen.

Don’t worry, be happy


Gelukkige mensen hebben het vaker warm. Mensen die eenzaam zijn of die zich niet goed in hun vel voelen, zullen sneller een gevoel van koude ervaren. Het is alsof geluk letterlijk een warme gloed van binnenuit verspreidt.

Lees ook:


 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '