Home Lifestyle Nederlandse columniste: ‘Veel deeltijds werkende vrouwen zijn gewoon lui’

Nederlandse columniste: ‘Veel deeltijds werkende vrouwen zijn gewoon lui’

De auteur gaat in een striemende column bikkelhard te keer tegen deeltijds werkende vrouwen.

De Nederlandse blogster Vala van den Boomen heeft in haar nieuwe column een duidelijke boodschap voor de deeltijds werkende vrouwen uit Nederland. ‘Nederland doet het slecht op het gebied van emancipatie en gelijkheid. Heel veel vrouwen in ons land zijn financieel afhankelijk van hun man. En dat is voor een groot deel hun eigen schuld. Nergens wordt door vrouwen namelijk zoveel parttime gewerkt als hier.’

Vala van den Boomen, redactrice van het online magazine Me-to-We en mama van drie kinderen, staat in Nederland bekend om haar scherpe columns. In haar recentste blog neemt ze het leven van deeltijds werkende mama’s onder de loep, want Nederland staat namelijk lager op de wereldwijde emancipatieranglijst dan landen als Rwanda en de Filipijnen. En dat is volgens Vala voor een groot deel de schuld van heel wat vrouwen die parttime werken en hierdoor financieel afhankelijk zijn van hun man.

Fulltime is een woord voor papa

‘Wereldwijd is het zo dat mannen meestal meer uren werken dan vrouwen. Echter, nergens is het percentage parttime werkende vrouwen zo hoog als in Nederland. De meeste vrouwen in ons land hebben een deeltijdbaan van gemiddeld 24 uur en niet zelden minder.’ Met deze woorden begint Vala haar column. En om haar mening sterker te maken haalde ze er het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar mannen en vrouwen die net aan het werk zijn gegaan bij.

‘In de meeste Nederlandse gezinnen is het zogenaamde ‘anderhalf-verdienersmodel’ gemeengoed: papa werkt fulltime, mama parttime. Maar zelfs als er nog geen kinderen zijn, hebben de meeste Nederlandse vrouwen een intrinsieke parttime-neiging. Want zelfs jonge, ongebonden vrouwen die voor het eerst de arbeidsmarkt op komen, gaan vaak niet fulltime aan de slag. Deels komt dat omdat er meer vrouwen dan mannen werken in de typische parttime sectoren zoals bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg, maar voor een groot deel ook omdat vrouwen gewoon niet meer wíllen werken’, gaat ze verder.

Wie al parttime begint, eindigt ook vaak zo. Dus eindigen de meeste vrouwen uiteindelijk in een financieel afhankelijke situatie.

‘Want als ze eenmaal een gezin stichten, kán je niet meer volledig werken, vindt de Nederlandse vrouw. Want fulltime werken en daarnaast ook nog moeder zijn, dat is niet te doen. En moet je bovendien gewoon niet willen, is het credo.’

Liever lui dan moe

Niet alleen Vala schrikt van deze resultaten, ook minister Ingrid van Engelshoven van D66 is niet goed van deze uitkomsten. ‘In Nederland heeft armoede nog steeds het gezicht van een vrouw en dat moet anders, want we maken onszelf hiermee afhankelijk van onze partners en dat is anno 2018 een beetje vreemd’, vertelt ze in het NRC Handelsblad.

‘Ja, wat mij betreft is dat zeker vreemd. En dat niet alleen, het is ook best beschamend‘, klinkt het bij Vala. ‘Nederland is een ontwikkeld, westers land waar de meeste mensen hoogopgeleid zijn en alle kansen van de wereld hebben. Ik begrijp dan ook met de beste wil van de wereld niet waarom je daarvan geen gebruik zou maken en, belangrijker nog: waarom je jezelf afhankelijk zou willen maken van iemand anders.’

Het is faliekante onzin dat werken en het moederschap niet te combineren valt. Je moet het alleen wel wíllen.

‘Kun je met een parttime salaris financieel zelfstandig zijn, prima, dan moet je vooral drie dagen blijven werken. Maar in de meeste gevallen kun je het van een parttime loon van minder dan 32 uur gewoon niet in je eentje bolwerken, zeker niet als je kinderen te onderhouden hebt. Maar desondanks zijn heel veel Nederlandse vrouwen eigenlijk stiekem liever lui dan moe en gebruiken ze het moederschap om dat vakkundig te verbloemen.’

Verwende prinsesjes

Verder stelt Vala dat deze ‘luie’ mama’s hun mentaliteit doorgeven aan hun kinderen, en daar wil ze iets aan veranderen. Ze vindt dat Nederlandse moeders zo ‘verwende prinsesjes’ maken van hun dochters. ‘Het is ruim tijd dat meisjes aan het stuur van hun eigen leven gaan zitten. Maar dat kan alleen maar als de vrouwen in hun leven het goede voorbeeld geven en laten zien hoe je moet rijden,’ schrijft Vala.

De volledige column lees je hier.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.