Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Niemand wil deze zomer met okselvijvers en geurtjes kampen, toch?

Bye bye, zweetgeur: dankzij deze tips ga jij fris de zomer in

Zweten is gezond. Maar af en toe is het ook behoorlijk vervelend. Omdat niemand deze zomer met okselvijvers en geurtjes wil kampen, geeft Flair je enkele (logische) tips.

First things first: zweten is noodzakelijk


Zweten is niet altijd een pretje. Toch is transpireren een noodzaak. Zweten is namelijk het natuurlijke aircosysteem van je lichaam. Wanneer je lijf oververhit raakt, is het je transpiratie die de temperatuur onder controle houdt. Wanneer zweetplekken echter niet verlucht worden, nestelen er bacteriën in en kan dat een geurtje veroorzaken.

Overweeg bij overmatig zweten een antiperspirant


Wanneer je een normale zweetproductie hebt, heb je aan een deodorant genoeg. Een deo pakt de bacteriën in je zweet aan en maskeert onaangename geurtjes met een neutrale geur of een parfum. Ben je één grote zweetvijver? Dan brengt een antitranspirant of antiperspirant soelaas. Dat soort sprays bevat ingrediënten (o.a. aluminiumzouten) die je poriën tijdelijk afsluiten. Daardoor blijft je huid droger en krijg je minder snel te kampen met geurtjes. Je oksels zijn maar een kleine oppervlakte van je hele huid, dus je lichaam kan overtollig vocht genoeg kwijt. Beide producten gebruik je op een schone en droge huid. Een deo werkt tot hij wordt weggewassen, een antiperspirant krijgt een sterkere werking als je hem een tijdje gebruikt.

Zorg voor de juiste huidverzorging


Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het belangrijk dat je kiest voor een product dat daarop afgestemd is. Gebruik een deo zonder alcohol, een antitranspirant zonder parfum of een product met zo weinig mogelijk aluminiumzouten. Ten slotte maak je je huid best goed droog voor je een deo aanbrengt.

Zorg dat je deo droog is voor je je aankleedt


Een vervelend neveneffect van antitranspirant zijn de gele vlekken die ze soms achterlaten op kleding. Die vlekken zijn een gevolg van een chemische reactie tussen je zweet, aluminiumzouten en je wasmiddel. Sommige producten zijn aangepast (Nivea heeft bijvoorbeeld een antigelevlekken deo), maar het beste advies is zorgen dat je deo droog is voor je je aankleedt.

Overdrijf vooral niet


Hoewel het parfum in deo’s je een gevoel van frisheid kan geven, heeft meer dan één keer per dag deo aanbrengen geen zin. Deo moet steeds op een schone huid worden aangebracht om de actieve bestanddelen te laten werken. Sprayen wanneer je al gezweet hebt, doet niets anders dan geur maskeren met parfum. Bovendien zijn niet alle dokters ervan overtuigd dat dagelijks antitranspirant spuiten wel zo onschuldig is. Tenslotte worden je zweetklieren daardoor non-stop geblokkeerd. Af en toe een dagje au naturel of deo verkiezen boven antitranspirant is dus zeker aan te raden.

Straffere kost…


Heb jij toch aan een antiperspirant niet genoeg? Of zweet jij op plaatsen waar je moeilijker een product kan gebruiken, zoals je handen? Ga dan eens langs bij de dermatoloog. Behandelingen (o.a. botox) of zelfs een operatie kunnen overmatig zweten oftewel hyperhidrosis krachtig aanpakken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '