Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Letten op je centen en tóch smullen?

Eet wat de (spaar)pot schaft: 4 budgetproof recepten om vandaag nog te proberen

De redactie

Ooit gedacht dat je écht lekker kon koken voor maar 3 euro per persoon? Wij ook niet, maar deze recepten bewijzen het. Zo val je aan de kassa niet meer achterover wanneer de kassierster het totaalbedrag van je boodschappen zegt. You’re welcome!

Ovenschotel zalm ‘caprese’


Voor 4 pers. • 15 min. + 15 min. in de oven

Dit heb je nodig:

500 g zalm, uit de diepvries • 4 grote aardappelen • olijfolie • peper • zout • 3 tomaten, in plakken • 250 g mozzarella, in plakken • vers basilicum

Zo maak je het:

Ontdooi de zalm. Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de aardappelen en snij ze in plakken. Stoom of kook die beetgaar.

Doe olijfolie in een ovenschaal en leg er de aardappelplakjes in. Leg de zalm daarop en kruid met peper en zout.

Snij de tomaat en mozzarella in plakken en schik die afwisselend op de vis. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met basilicum. Zet 15 minuten in de oven en werk af met enkele blaadjes vers basilicum.

Zoete aardappel met lamsgehakt en courgette


Voor 4 pers. • 15 min. + 50 min. in de oven

Dit heb je nodig:

4 zoete aardappelen • 1 ui • olijfolie • 400 g lamsgehakt • 1 el ras el hanout • 1 courgette • 4 el verse roomkaas met tuinkruiden • 100 g gemengde sla

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappelen. Leg ze op een bakplaat en laat 45 à 50 minuten garen in het midden van de oven.

Pel en snipper de ui en stoof die glazig in een pan met olijfolie. Doe het lamsgehakt erbij, kruid met ras el hanout en bak rul.

Rasp de courgette en meng door het gehakt. Laat 5 minuten verder stoven.

4. Haal de zoete aardappelen uit de oven, snij ze open en vul ze rijkelijk met het gehaktmengsel. Serveer met kruidenkaas en een slaatje.

Entrecote met wortelen, hasselback-aardappelen en groene salsa


Voor 4 pers. • 20 min. + 40 min. in de oven

Dit heb je nodig:

8 kleine vastkokende aardappelen • olijfolie • een bussel jonge wortelen • 500 g entrecote

Voor de salsa

Het loof van de wortelen • 2 teentjes knoflook • 3 el walnoten • 1 el kappertjes • 75 ml olijfolie • peper • zout

Zo maak je het:

Maak de salsa. Spoel het loof van de wortelen, zwier droog en doe het met de overige ingrediënten in een blender of hakmolentje. Mix tot een smeuïge saus. Kruid met peper en zout. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de aardappelen. Prik onderaan een satéstokje over de volledige lengte van een aardappel. Snij die dan dwars op het stokje in, zodat je een waaiertje krijgt dat onderaan toch nog aan elkaar hangt. Doe dat met alle aardappelen. Leg die vervolgens op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bak de aardappelen 20 minuten in de oven.

Schil of schraap de wortelen intussen. Leg ze bij de aardappelen op de bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en laat ze samen nog 15 à 20 minuten garen in de oven.

Gril of bak de entrecote 3 minuten aan elke kant en laat die gedurende 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij het vlees in plakken en serveer met de hasselback-aardappelen, geroosterde wortelen en groene salsa.

Pittige paëlla


Voor 4 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig:

400 g kipfilet, uit de diepvries • 75 g chorizo • 4 stukken geroosterde paprika, uit een bokaal • 12 scampi’s, gepeld • 400 g gekruide bakrijst (type Bosto)

Voor de marinade

1 sinaasappel • 4 el olijfolie • 3 el bieslookringetjes • peper • zout

Zo maak je het:

Snij de ontdooide kipfilet in blokjes. Snij de chorizo en paprika’s in stukjes. Doe de kip, chorizo, paprika en scampi’s in een kom.

2. Rasp de schil van de sinaasappel en pers de vrucht. Meng het sap en de geraspte schil met de olijfolie en de bieslookringetjes. Kruid met peper en zout. Giet de marinade over het kip-chorizo-scampimengsel en zet in de koelkast.

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Haal de kip en scampi’s uit de marinade en roerbak tot alles gaar is. Voeg de rijst en een beetje van de marinade toe en werk af met wat bieslook.

Tip:

Diepgevroren vlees is goedkoper dan vers vlees. Laat het rustig in de koelkast ontdooien voor je ermee aan de slag gaat.

[td_smart_list_end]

Foto’s: Tom Swalens

Zo maakten wij de rekening:

De prijzen bij de recepten zijn richtprijzen. We baseerden ons op de gemiddelde supermarktprijzen, dus de reële prijs van een gerecht kan wat verschillen, afhankelijk van promoties en de supermarkt in kwestie. Ingrediënten als bouillonblokjes, boter, olie, gedroogde kruiden, peper en zout (wat je meestal in voorraad hebt) rekenden we niet mee, maar we telden daarvoor 2 % bij de prijs van elk gerecht.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '