Home Lifestyle Food AHA: geeft bier na wijn echt venijn?

AHA: geeft bier na wijn echt venijn?

En geeft wijn na bier plezier?

© Shutterstock

‘Bier na wijn geeft venijn en wijn na bier geeft plezier’. Die uitspraak hoorde je ongetwijfeld al eens wanneer je tijdens een avondje drinken wijn en bier dronk. Maar klopt ze ook?

We kunnen je verzekeren dat de oorsprong van de gekende uitspraak allesbehalve medisch gegrond is. De volgorde van jouw bier- en wijnconsumptie beïnvloedt de sterkte van je kater namelijk helemaal niet.

Historische achtergrond

De uitspraak ‘Bier na wijn geeft venijn en wijn na bier geeft plezier’ zou dateren uit de middeleeuwen. Bier drinkt men al sinds de middeleeuwen en wijn werd zelfs in de oudheid al geconsumeerd.

Omdat wijn in de middeleeuwen veel duurder was dan bier, werd er veel meer wijn geslurpt door de hogere klassen. Naar alle waarschijnlijkheid is de uitspraak dan ook eerder figuurlijk dan letterlijk te interpreteren. Het is beter om eerst zuinig te leven zodat je nadien rijker bent en wijn kan drinken dan dat je aan het begin van je leven rijk bent en nadien arm.

De volgende keer dat iemand de uitspraak nog eens in de groep gooit, heb jij weer een heerlijk betweterig weetje om te vertellen. Graag gedaan!

Nog meer vino:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.