Home Lifestyle GELDZAKEN: 3 tips om beter om te gaan met je geld

GELDZAKEN: 3 tips om beter om te gaan met je geld

Stress jij af en toe om je centjes?

Geld
© Getty

Meer dan 4 op de 5 Belgen zou zich zorgen maken over geldzaken. Dat blijkt uit een enquête van de mobiele bank N26. Ben jij het beu om te stressen om je geld? Hier zijn 3 tips om het beter aan te pakken.

Wij Belgen maken ons behoorlijk druk om ons geld, dat blijkt onderzoek van iVox voor de mobiele bank N26. Slechts 3 op 10 Belgen zou af en toe eens iets meer durven uitgeven dan dat er beschikbaar is op de bankrekening. 1 op de 2 Belgen kijkt minstens één of meerdere keren per week zijn banksaldo na. Geldzaken die ons het meeste stress bezorgen? Uitgaven in verband met rekeningen en woonlasten als water, gas, elektriciteit en internet. Op een tweede plaats komen dagelijks uitgaven als voeding, kleding, reizen en hobby’s. En ten laatste pensioensparen. Wil jij je graag wat minder zorgen maken over je geld? N26 deelt enkele tips om beter om te gaan met stress over geldzaken.

1. Stop met het betalen van onnodige kosten

Maak een lijstje van alle diensten waarop je geabonneerd bent. Een dienst waar je amper nog gebruikt van maakt in je overzicht gevonden? Beëindig dan je abonnement. We denken dan aan streamingsdiensten voor muziek en films, fitnessabonnementen, on-demand TV of maaltijdboxen. Check ook welke onnodige kosten je bank al dan niet in rekening brengt als je een nieuwe bankkaart wil of je je pincode wil wijzigen bijvoorbeeld.

2. Weet wat je zwakke punten zijn

Wees eerlijk over welke aankopen je banksaldo de diepte in doen duiken. Ga je net iets te vaak uiteten of ben je nogal gevoelig aan impulsieve aankopen? Stel jezelf de vraag: ‘Heb ik dacht echt nodig?’ en bepaal op basis daarvan of het je geld écht waard is. Twijfel je? Stel je beslissing dan een dag of twee uit, misschien is je aankoop plots toch niet meer zo belangrijk.

3. Verdeel in categorieën

Verdeel aan het begin van de maand je toekomstige uitgaven in verschillende categorieën. Zodra je budget verdeeld is in de belangrijkste categorieën (rekeningen, huur of lening, eten, sparen), heb je een beter idee over wat je nog kan uitgeven aan leukere activiteiten zoals sparen voor een reis, uitgaan of shoppen.

Lees ook: