Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
backpacken fouten
© Kampus Production via Pexels

5. Gebruik je gsm niet als gps.

8 veelvoorkomende fouten die je tijdens het backpacken moet vermijden

Backpacken, het is iets wat je minstens één keer in je leven moet gedaan hebben, en neen, dan hebben we niet over kamperen in de tuin van je beste vriendin of op de weide naast je chirolokaal. Ben je een dummy als het aankomt op backpacken, maar wil je het deze zomer wel voor het eerst proberen? Dan moet je ervoor zorgen dat je deze acht fouten zeker niet maakt.

Met de juiste basisuitrusting, een duidelijke stafkaart, een beetje gezond verstand en wat opzoekingswerk over je avontuur kom je al heel ver. Wil je voor de volle 100 % van de geneugten van je backpackavontuur genieten? Zorg er dan voor dat je deze fouten never ever, ever durft te maken!

Ga niet te snel van start.

Oké, je wil je volledig smijten op je avontuur, maar gaat toch beter niet te snel van start. Goed begonnen, is half gewonnen! Zorg ervoor dat je je energieniveau in balans houdt, want de laatste loodjes wegen wel degelijk het zwaarst, en zeker naarmate de dag vordert en het dus ook warmer en vermoeiender wordt om met die rugzak te sleuren. Tip: start in de buurt van je woonplaats, zodat je je het eerste (half)uur geen zorgen moet maken over het feit of je wel juist aan het wandelen bent. Op die manier vermijd je een heleboel stress en paniekaanvallen, waardoor je ook langer zal kunnen volhouden.

Probeer te vermijden dat je alleen moet wandelen.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Goed gezelschap tijdens je avontuur maakt die helse spierpijn, het kaartlezen in de gietende regen en op zoek gaan naar de perfecte kampeerplaats net iets dragelijker. Het is trouwens ook een pak veiliger om met z’n tweeën of drieën te backpacken, want een ongeluk is zo gebeurd. Ga je tóch alleen? Laat dan op z’n minst aan een paar mensen weten dat je van plan bent om eropuit te trekken en bezorg hen je route.

Neem niet te veel spullen mee.

Beperk het gewicht van je rugzak tot het absolute minimum. Ja, ook die laptop om ‘s avonds series te bingewatchen, camera (lees: je hebt er tenslotte een in je broekzak zitten), vijftiende paar sokken en dat doosje snoepjes laat je beter thuis. Maak plaats voor wat écht belangrijk is: water, eten, EHBO-spullen, een mesje en toiletpapier. Hoe zwaarder je rugzak, hoe zwaarder je tocht zal zijn. Zorg er ook voor dat je altijd een beetje plaats op overschot hebt, zodat je die jas kan uittrekken als het te warm wordt.

Bespaar niet op je schoenen en sokken.

Het allerbelangrijkste item tijdens het rondtrekken? Je schoenen! Zitten die niet goed of had je geen zin om veel geld uit te geven aan een goed paar wandelschoenen? Dan zal je dat moeten bekopen met voeten vol blaren en spierpijn op plaatsen waarvan je zelfs niet wist dat je er spieren hebt. Draag kwaliteitsvolle schoenen die je als gegoten zitten en kies voor hoogwaardige merinosokken of synthetische wandelsokken. 

Gebruik je gsm niet als gps.

Hoe verleidelijk het ook mag zijn, gebruik Google Maps of een andere orientatieapp enkel en alleen in noodgevallen. Daarnaast kan het ook zijn dat je amper verbinding hebt in het bos en zulke apps je op een dwaalspoor zetten waardoor je nog veel verder van huis bent. Gebruik een mini-gps speciaal voor wandelaars of haal die stafkaart boven en volg de route die je daarop hebt aangeduid.

Wees niet bang om te investeren in duur materiaal.

Kamperen vraagt om een serieuze investering, maar eens je je materiaal hebt, ben je daar jaren zoet mee. Zorg er dus voor dat je meteen het juiste materiaal hebt en ga niet op zoek naar té goedkope varianten. Naast goede schoenen en sokken, is ook een rugzak uiterst belangrijk. Zit die niet goed? Dan bestaat de kans dat je tijdens je tocht enorm veel last zal krijgen van je rug, en dat is allesbehalve aangenaam. Laat je in de winkel goed begeleiden en vooral niet afleiden door fancy kleurtjes of hippe merken. Aan welke aankopen je ook veel aandacht moet besteden? Een comfortabele tent, de juiste slaapzak, een goede slaapmat en deftige regenjas.

Vergeet niet om het materiaal eerst uit te testen alvorens je het gaat gebruiken.

Er is na een lange dag wandelen niets frustrerender dan een tent die niet wil meewerken of een gasvuurtje dat maar niet wil branden. Om heel wat tijd, moeite en gevloek te besparen, is het noodzakelijk om je materiaal eerst eens uit te testen voordat je het ook effectief gaat gebruiken. Test het niet alleen in je living uit, maar ga er op een regenachtige dag mee naar het bos en probeer het ook daar al eens uit.

Laat geen sporen na.

Respecteer de natuur en laat – nadat je een nachtje in het bos hebt geslapen – geen sporen na. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je je afval meeneemt (lees: ook daar heb je een leeg plekje in of aan je rugzak voor nodig), je kampvuur volledig hebt gedoofd en je al het hout dat je had gesprokkeld niet in de weg laat liggen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '