Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© padlock and different gadgets on the wooden office table. privacy protection, encrypted connection concept, buying online; Shutterstock ID 447671734

6. Je kan vragen om je gegevens te verwijderen.

AHA: 7 dingen die moet je weten over de nieuwe privacywet

Vanaf 25 mei komt er een nieuwe Europese privacywet. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens beter beschermd worden. Maar wat verandert er nu concreet? Test-Aankoop zocht het uit.


De huidige privacywet dateert van 1992. Toen was er amper sprake van digitalisering en sociale media, het was dus hoog tijd voor een update. De nieuwe wet, die ingaat 25 mei, moet ervoor zorgen dat je privacy beter beschermd wordt.

General Data Protection Regulation (GDPR)


Dat is de naam van de nieuwe wetgeving. Bescherming van de privacy van de Europese burger staat bij GDPR centraal.

De wet geldt voor iedereen


Alle bedrijven, overheden en organisaties die gevestigd zijn in de Europese Unie én niet-Europese bedrijven die gegevens verzamelen van EU-burgers, moeten zich aan de nieuwe privacywetgeving houden. Zo kan een dataschandaal zoals onlangs rond Cambridge Analytica en Facebook nooit meer gebeuren. Toen lekten de Facebookgegevens van 87 miljoen (vooral Amerikaanse) Facebookgebruikers.

Bij overtreding zullen er sancties volgen


De Privacycommissie kan bij overtredingen van de nieuwe wet zware boetes opleggen. Bedrijven kunnen vanaf 25 mei niet meer ongestraft persoonlijke gegevens delen. Als je data betrokken zijn bij een lek of dataschandaal, dan is het bedrijf ook verplicht om jou en de Privacycommissie op de hoogte te brengen.

Privacy is de basis


Concreet houdt dat in dat vanaf de wetswijziging je foto’s op Facebook niet meer standaard op openbaar mogen staan en dat bij online formulieren ‘ik wil op de hoogte blijven’ niet meer standaard aangevinkt is. Alle online functies moeten standaard op de meest privacyvriendelijke stand staan.

Je hebt recht op informatie


Je hebt het recht om te weten welke persoonlijke gegevens een bedrijf of organisatie verwerkt, hoe veilig dat gebeurt en hoe noodzakelijk dat is. Dat is niet alles. Je zal ook duidelijk moeten instemmen met de verwerking van je persoonlijke gegevens. Dat zal meestal gebeuren met een vakje dat je moet aanvinken op een website.

Je kan vragen om je gegevens te verwijderen


Bij de nieuwe wet heb je het recht om vergeten te worden. Als een bedrijf je gegevens niet langer nodig heeft, of als je gegevens tegen je wil gebruikt worden, dan kan je vragen om die te wissen. In bepaalde gevallen zal je dit ook kunnen met socialenetwerksites. Zeg je bijvoorbeeld je Facebookaccount op? Dan kan je de site vragen om al je persoonlijke gegevens te wissen. Let hier wel op dat het recht niet absoluut is en dat het recht tegenover de wet op vrijheid van meningsuiting staat.

Je mag je gegevens overdragen


Wil je veranderen van provider of wil je je playlist van Spotify overzetten naar iTunes? Binnenkort zal je dat zonder problemen kunnen. Door de nieuwe wet krijg je het recht om je persoonlijke gegevens te ontvangen en om die door te sturen naar een ander bedrijf of dienst.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '