Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© cottonbro via Pexels

Project pan is een uitdaging waarbij je een product opgebruikt tot je aan de bodem ofte de pan zit.

9 tips om make-upverspilling tegen te gaan en mee te doen aan panning

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Hoe vaak gebeurt het dat je als beautylover een oogschaduwpalet, lippenstift of blush effectief opgebruikt? Dat is het doel van panning: producten gebruiken tot je de bodem of in beautytermen: de pan raakt. Met onze tips help je make-upverspilling tegen te gaan.


We leven anno 2021 in een consumptiemaatschappij waarbij we telkens het nieuwste en/of het beste willen. Of het nu om een nieuwe smartphone gaat, de hipste broek of zelfs het nieuwste make-upproduct. Alleen doe je daardoor ook aan verspilling en dat is niet alleen slecht voor je portemonnee maar ook niet goed voor het milieu.

Met wekelijks een heleboel nieuwe releases in beautyland is het voor beautylovers héél verleidelijk om constant het nieuwste uit te willen proberen dus zo make-upproducten blijven kopen en uittesten. Alleen heeft dat als gevolg dat heel wat andere spullen – op een of twee favorieten na – blijven liggen. In de beautywereld is er een fenomeen dat dat consumptiegedrag tegengaat.

Panning draait er eigenlijk om dat je een product opgebruikt tot je de pan raakt, de metalen bodem van bijvoorbeeld je favoriete oogschaduwkleur, voor je een ander gelijkaardig product koopt. En als dat niet gaat, kan je van restjes een ander product te maken. Makeuppanners is een groeiende gemeenschap van beautyliefhebbers die hun relatie met make-up willen veranderen.

Wil jij je badkamer opruimen en proberen minder make-up te verspillen? Beautyredactrice Charlotte geeft enkele toegankelijke tips waarmee jij ook aan de slag kan.

1. Check of je producten nog goed zijn.


Is het nog goed? Is het product verkleurd of heeft het een rare geur? Of heb je het langer dan twee maanden geleden gebruikt? Weggooien, die handel. Open je een nieuw product, noteer dan de datum van opening op het potje of de flacon. Op de verpakking staat een symbool van een potje met daarin het aantal maanden dat het houdbaar is, maar daar heb je niets aan als je niet weet op welke dag je het hebt geopend.

2. Ga na of je de producten nog wel wil gebruiken.


Bij panning gaat het soms zover dat de panners in kwestie ook producten gebruiken waar ze eigenlijk niet zo tevreden over zijn. Glowymino is volgens Vogue zo iemand. Zij besloot om in plaats van producten te gebruiken die ze wel fijn vindt, te focussen op degene die ze net niet graag gebruikt. Je bepaalt dus voor jezelf of dit een aanpak is waar jij je goed bij voelt.

3. Ga op zoek naar een andere functie voor je producten.


Glowymino besloot bijvoorbeeld om twee concealers die ze eigenlijk niet fijn vond toch een kans te geven en ontdekte zo nieuwe manieren om die producten te gebruiken. ‘Doordat ik verplicht was om ze te gebruiken, vond ik andere aanbrengingstechnieken die beter werkten met de formule’, aldus Glowymino aan Vogue. Zo kan je bijvoorbeeld ook lippenstift als blush gebruiken of mascara als wenkbrauwgel.

4. Maak anderen blij met je producten.


Liever enkel producten opgebruiken die je wél goed vindt? Stel dan volgende vraag aan jezelf bij het declutteren van je make-upkast: ‘Hoe vaak gebruik ik het?’. Als het antwoord minder dan een keer per maand is, probeer het product dan toch vaker te gebruiken. Vind je het niet fijn om het te gebruiken, vind je er echt geen andere functie voor of hou je het gewoon bij voor het geval dat je het ooit leuk zal vinden? Maak er dan iemand anders blij mee. Zo krijgt je product een nieuwe bestemming en is het niet helemaal verloren.

5. Gebruik het snel op zodat je de verpakking kan recycleren.


Zelfs als je een product niet goed vindt, kan je er nog altijd een ander doel voor vinden. Een serum dat je op je

gezicht niet zo aangenaam vindt, kan je bijvoorbeeld rijkelijk op je hals en decolleté (of benen, why not?) aanbrengen. En een restje foundation kan je met je bodylotion mengen voor een subtiel egaliserend effect. Als deze producten op zijn, kan je de verpakkingen hergebruiken of recylceren.

6. Categoriseer alle producten in je kast.


Orden die volgens die categorieën, eventueel in aparte bakjes met een label erop. Zo blijft alles overzichtelijk en vind je meteen terug wat je zoekt. Bijvoorbeeld: skincare, make-up, lichaamsverzorging, hygiëneproducten en haarverzorging.

7. Werk met bakjes waar alles wat je echt nodig hebt, net in past.


Zo vermijd je in de toekomst dat je dingen koopt die je niet nodig hebt.

8. Verplicht jezelf om iets uit je routine te halen voordat je iets nieuws toevoegt.


Vind je het moeilijk om in een keer te stoppen met beautyproducten te kopen en eerst alles op te gebruiken wat je hebt? Begin dan stap voor stap en kies een iets uit je routine, bijvoorbeeld foundation, dat je eerst moet opgebruiken voor je een nieuwe fond de teint koopt.

9. Sta eens stil bij welke producten je echt gebruikt wanneer je make-up aanbrengt.


Je zal ervan versteld staan hoeveel dingen er in je toilettasje of make-upbakje zitten die je eigenlijk niet gebruikt. En bedenk dan manieren hoe je ze wél in je dagelijkse of wekelijkse routine kan verwerken. Of geef ze opnieuw weg.

Met medewerking van Charlotte De Loose.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '