Home FASHION & BEAUTY Fashion Nieuw online platform beschermt ontwerpers tegen plagiaat

Nieuw online platform beschermt ontwerpers tegen plagiaat

Kim Kardashian West denkt voortaan best twee keer na voor ze een ontwerp van Belgische topmodel Cesar Casier kopieert.

Vorig jaar schrok het Belgische topmodel Cesar Casier zich een bult toen bleek dat niemand minder dan Kim Kardashian West zijn ontwerp had gekopieerd. Jammer genoeg gebeurt het in de modewereld wel vaker dat grote merken ‘inspiratie’ opdoen bij andere designers (lees: met hun ontwerpen gaan lopen).

Voortaan is dat gelukkig verleden tijd! Dankzij een online platform van start-up Drawy in samenwerking met de Belgische Modefederatie Creamoda kunnen ontwerpers hun intellectuele eigendommen beschermen. Hierdoor kunnen andere merken hen niet zomaar kopiëren zonder een vergoeding te betalen.

Betaalbare bescherming

Cesar Casier is niet de enige die te kampen kreeg met copycats, ook Belgische ontwerpster Toos Franken werd het slachtoffer van plagiaat. De schuldige? Het meest geliefde fast fashion adres: Zara!

Een rechtszaak aangaan tegen een grote speler als Zara bleek toen helaas een te dure affaire voor de ontwerpster. ‘Zara of eigenlijk Inditex is een gigantisch bedrijf dat ongetwijfeld een leger gewiekste advocaten in dienst heeft voor dit soort geschillen. Het proces zou heel lang duren en verschrikkelijk veel geld kosten’, vertelde Franken destijds aan Knack Weekend.

Om voortaan sterker in hun schoenen te staan bij dit soort schaamteloze plagiaat kunnen ontwerpers voor een kleine prijs hun creaties beschermen met het platform van Drawy. ‘Er zijn vandaag een aantal oplossingen op de markt om de creatierechten van designers te doen gelden, maar die zijn niet voor iedereen betaalbaar en vaak heel complex. Dankzij het Drawy-platform kunnen ontwerpers op een haalbare (max 3,90 euro/design) en gebruiksvriendelijke manier hun creaties digitaal laten dateren’, vertelt CEO & co-founder van Drawy Mathieu Liebaert.

Door een ontwerp te dateren verkrijgt de bedenker een wettelijk erkend bewijs dat helpt om zijn rechten te verdedigen bij eventuele illegale kopieën. De copycats zijn gewaarschuwd!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.