Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Joppe De Campeneere

Hoe draag jij je kimono?

Catwalk-It-Yourself: De kimono, meer dan enkel een festivaloutfit

De redactie

Je ziet ‘m op de catwalk, op straat en nu vooral op festivals: de kimono. De rijke geschiedenis die schuilt achter het van origine Japanse kledingstuk is een beetje naar de achtergrond verschoven, maar ontwerpers blijven inspiratie halen uit Oosterse culturen. Dat is niets nieuws, en toch komt er een extra gelaagdheid bij die de voorbije jaren meer en meer aandacht krijgt: die van cultural appropriation. Hoe draag je de kimono op een respectvolle manier? Ik zoek het voor jullie uit.


Eerst en vooral: aangezien ik geen deel uit maak van de culturen die ik in deze post vermeld, kan ik maar tot op een bepaald niveau vatten waarover cultural appropriation precies gaat. Ik heb er veel over gelezen en mij zo goed mogelijk geïnformeerd, maar als ik dingen over het hoofd zie: let me know.

Cultural appropriation 101


Nu, wat is cultural appropriation precies? We spreken van cultural appropriation wanneer één cultuur elementen van een andere cultuur overneemt, vooral als er geen respect of begrip getoond wordt voor die andere cultuur. Antonia Opiah, die een artikel schreef over cultural appropriation (afgekort CA) voor Teen Vogue, voegt toe dat aan de basis van CA een machtsonevenwicht ligt. Opiah schrijft dat CA enkel bestaat omdat de wereld niet eerlijk is. Om een duidelijk voorbeeld te geven: zwarte vrouwen die hun natuurlijke haar dragen, of dreadlocks, krijgen vaak het imago vies te zijn, of onhygiënisch, terwijl die connotatie bij blanken met dreadlocks veel minder speelt. Toen Marc Jacobs voor zijn SS17-show voornamelijk blanke modellen met kleurige dreadlocks liet paraderen, kreeg hij dan ook een golf van kritiek over zich heen, vooral ook omdat hij gemakkelijk meer diverse modellen had kunnen gebruiken.

Touchy subject dus, die cultural appropriation, en ik weet zelf nog niet helemaal wat ik er mee aan moet, of wat ik precies kan doen om er voor te zorgen dat ik me er niet schuldig aan maak. Ik zou zeggen: educate yourselves, lees over de achtergrond van verschillende culturen, wees je bewust van de struggles die andere culturen doormaken on a daily basis.

Kimono you better do


Nu, kimono’s zijn al een tijdje opgenomen en geadapteerd door het Westen, en zelfs in Japan worden ze af en toe gedragen door youngsters die meer in ze zien dan een traditioneel gewaad. Je vindt kimono-inspired kledingstukken in elke high street store, van H&M tot Zara, en ook duurdere merken zijn mee met de trend. De belangrijkste kenmerken van een goede kimono zijn mooie materialen en eventueel wat borduursels. Ik wilde de kimono die ik heb (en oorspronkelijk uit Japan komt, ik kreeg ‘m van een vriend) dan ook niet op een festivalmanier combineren, maar juist op een manier die de luxueuze feel van de kimono in de verf zette.

De outfit


Mijn kimono inspireerde me om op zoek te gaan naar simpele, interessant materialen die matchten, zoals deze vintage satijnen broek. De rest van de outfit hield ik simpel: een goeie zwarte t-shirt staat chic maar simpel en past bij alles. Voor een andere look combineerde ik de kimono met een wit, gestructureerd hemd met oversized collar, ontworpen door Ximon Lee voor H&M. Een ripped jeans en een sneaker maakten het geheel compleet. Geen kostuumgevoel, geen verkleedpartij, geen festival attire, gewoon twee goede outfits waarmee je zonder problemen ook naar het werk kan, bijvoorbeeld. Hoe draag jij je kimono?

Auteur: Joppe De Campeneere


Meer lezen van Joppe?


 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '