Home FASHION & BEAUTY Catwalk-It-Yourself: Asymmetrisch als statement!

Catwalk-It-Yourself: Asymmetrisch als statement!

Shine bright like a diamond!

Joppe De Campeneere
Accessoires komen in alle vormen en maten de laatste tijd, en een van de trends die heel populair is geworden, is asymmetrie. Perfect symmetrisch is dan wel mooi, het kan soms ook een beetje saai zijn, en af en toe is het leuker om de dingen net ietsje anders te doen, kwestie van ze interessant te houden. Vandaag gaat het over de statementoorring, en toon ik jullie dat je geen hele accessoireskast nodig hebt om er een ear party van te maken. 

Oorringen

Het was Louis Vuitton dat enkele jaren geleden de asymmetrische oorringtrend leven in blies: Nicolas Ghesquière (die toen zijn eerste collectie voor het luxehuis showde) stuurde zijn modellen de catwalk op met een grote geometrische hanger in één oor, en helemaal niks in het andere. Fashionista’s en bloggers aller landen namen de trend dan ook in no time over, waarna de asymmetrische oorring zelfs in hyperpopulaire (en betaalbare) modeketens als Zara en H&M kwam te liggen.

Mode zonder regels

Vaak worden lange, zware hangers aan één kant gecombineerd met kleine, subtiele studs aan de andere kant, om zo de aandacht te vestigen op de echte showstopper. Deze asymmetrische juwelentrend was en is vooral zo iconisch doordat-ie samen met enkele andere hypes het startschot gaf voor wat ik graag de ‘fashion has no rules’-attitude noem. Mode hoeft niet zo serieus te zijn, en je hoeft al zeker geen rekening meer te houden met duizend-en-een regeltjes over wat je met wat draagt en hoe je verschillende stukken combineert. Die attitude lijkt zeker de laatste tijd het modelandschap te overheersen: designers mixen en matchen tegen de sterren op, trends bestaan volop naast elkaar en de vraag is niet langer 'Was het nu 70, 80, of 90?' maar wel 'Doe maar 70, 80 én 90'.

Asymmetrie past natuurlijk perfect binnen dat don’t care-sfeertje. Het lijkt wel een reactie op dat eeuwige streven naar perfectie, waarbij symmetrie niet onbelangrijk is. Asymmetrie is net anders, is verrassend en edgy, en daarom werkt het ook. Maar laat de ogenschijnlijke nonchalance je niet misleiden: er zit vaak heel wat zorgvuldig denkwerk verscholen achter zo’n ‘ongedwongen’ look.

Om jullie een beetje inspiratie te geven over hoe je zo’n statementoorring nu asymmetrisch kan dragen, haalde ik deze (toegegeven, lichtelijk dramatische) zilveren chandelier earrings uit mijn kast. Dit is een item uit de Balmain x H&M-collectie van een kleine twee jaar geleden, maar ik vond ze online op tweedehands.be, een lucky catch! 

Joppe

Ik wil jullie graag tonen hoe veelzijdig zulke opvallende oorringen toch kunnen zijn, door ze één keer meer casual te combineren, en één keer iets classyer. Welke is jouw favoriet? 

Glam but sporty: een stijlclash

Mijn eerste optie toont eigenlijk hoe ik deze oorringen in het dagelijkse leven zou dragen: gecombineerd met een sportieve hoodie. Ik vind de stijlclash tussen de coole urban vibe van de trui en de chique classy stijl van de oorringen geweldig leuk, en eigenlijk wordt de oorring op die manier draagbaarder dan je zou denken! Geef toe: elke casual outfit kan af en toe net dat beetje extra gebruiken, niet? 

Joppe

Le chic, c’est freak(ing cool)

Wie denkt dat ‘chic en classy’ altijd synoniem staat voor ‘saai en voorspelbaar’, heeft het fout. Wat dacht je van een zwarte velvet blazer als top, gecombineerd met één enkele joekel van een hanger? Door de oorring asymmetrisch te dragen speel je met de verwachtingen rond een klassiek uitziend accessoire, en dat zorgt voor spanning en plezier in je look. En laat dat nu net twee elementen zijn die ik niet wil missen in mijn garderobe!

Een klein beetje glamour nu en dan kan geen kwaad, en als het enigszins kan, maak je het dan het liefst nog een tikkeltje interessant en edgy. Shine bright like a diamond! 

Joppe

Joppe De Campeneere

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.