Home Columns ‘”Taboe” is meer dan lachen met mensen met een beperking. Véél meer’

‘”Taboe” is meer dan lachen met mensen met een beperking. Véél meer’

'Philippe Geubels ontpopt zich in het programma dan ook als veel meer dan een lolbroek.'

‘Taboe’, het programma waarin Philippe Geubels ons wil aantonen dat je mag lachen met mensen met een beperking, ging gisteravond van start op Eén. En hoe!

‘Een blinde mag enkel mopjes maken over een blinde’, zegt men weleens. Het is altijd iets misplaatst en gigantisch onbeschoft geweest, lachen met mensen met een beperking. Maar het nieuwe Eén-programma ‘Taboe’ moedigt net aan om die taboe rond beperkingen te doorbreken en er gewoon hartelijk om te lachen. Na de eerste aflevering die gisteravond te zien was, weten we dat ‘Taboe’ veel méér wordt dan lachen met beperkingen.

Gniffelen met alle respect

Eerst had ik mijn twijfels, een stand-upcomedian als Philippe Geubels een programma laten presenteren dat ons wil laten inzien dat het oké is om te lachen met minderheden? Het klonk bijna als een manier om zijn eigen shows met zijn soms nogal groffe moppen te rechtvaardigen. Maar al snel merkte ik dat ik het bij het foute eind had… ‘Taboe’ is meer dan een lesje lachen met beperkten. En vooral: Philippe is meer dan een stand-upcomedian.

Philippe wil zijn gasten een stem geven, en ons begripvol doen luisteren. Zijn respectvolle manier van aanpakken stelt zijn gasten, maar ook de kijker gerust.

Zonder Philippes capaciteiten ooit onderschat te willen hebben, moet ik toegeven dat ik danig onder de indruk was van Philippes gesprekken met de kandidaten. Hij deed me zelfs ietwat denken aan Eric Goens’ stijl in ‘Het Huis’, maar dan met wat meer humor tussendoor. Philippe wil zijn gasten en ons niet enkel laten lachen. Hij wil hen een stem geven, en ons begripvol doen luisteren. Zijn respectvolle manier van aanpakken stelt zijn gasten, maar ook de kijker gerust. Je maakt kennis met de mening van personen met een beperking alvorens Philippe je ermee laat lachen.

Het fijne is dat ‘Taboe’ niet zozeer draait rond lachen met wie fysiek minder heeft of kan dan wij. Het gaat om het verhaal van Philippes gasten, om hun sterkte, om hun doorzettingskracht en vooral om hun wil om te léven, en dat met een lach op hun gezicht. Het voelt correct om Philippe te horen vragen met wat ze zelf lachen, met wat ze niet willen dat anderen lachen… alvorens we met z’n allen aan het lachen slaan. De grapjes die Philippe maakt overheersen niet. En het voelt alsof dat inderdaad de juiste manier is om zo’n programma te maken. Niet door te schaterlachen en billen kletsen met mopjes over beperkten, maar door naar hen te luisteren. Hen eerst te leren kennen en dan pas te gniffelen. Met alle respect.

We gaan er niet om liegen, het blijft onwennig om te lachen met beperkten. Maar ‘Taboe’ is zo opgebouwd dat je toch durft lachen, en dat met alle respect en begrip voor Philippes gasten en hun beperking. Ik ben fan!

‘Taboe’ is elke zondag om 20u30 te bekijken op Eén.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.