Home Lifestyle Body COLUMN: ‘Waarom vinden we een maatje 36 in bikini automatisch mooi en...

COLUMN: ‘Waarom vinden we een maatje 36 in bikini automatisch mooi en een 40 of meer dapper?’

'Toen ik enkele weken geleden een bikinifoto van mezelf postte met daarbij een grapje over mijn ingetrokken pens, zat ik níét te wachten op andere vrouwen die mijn durf prezen.'

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.

Toen Amy Schumer halfnaakt poseerde voor de befaamde Pirelli-kalender van 2016 wist ze dat haar foto – in onderbroek op een kruk met zichtbare buikrolletjes – reacties zou uitlokken, maar één beschrijving van haar sensuele portret had ze niet zien aankomen: moedig. ‘When a nude photo of yourself goes viral, the word you don’t want people to use is brave’, lachte de comédienne later. En ik weet wat ze bedoelt.

Toen ik enkele weken geleden een bikinifoto van mezelf postte met daarbij een grapje over mijn ingetrokken pens had ik me ook aan comments verwacht, gaande van een lachende emoji tot hopelijk een ‘damn girl’ of twee. Ik zat echter absoluut níét te wachten op andere vrouwen die mijn durf prezen. ‘Wat een zelfvertrouwen!’ jubelde één volger, terwijl een andere de oogrol van een hashtag #realwoman lanceerde.

Dat betekent niet dat ik hopeloos ontevreden ben over mijn lichaam of op enige wijze aangemoedigd moet worden wanneer ik met mijn 40 – heldin! – een streep vel laat zien. Dank u.

Newsflash: alle vrouwen zijn echt, of ze nu graatmager of moddervet zijn. Waarom vinden we een maatje 36 in bikini automatisch mooi en een 40 of meer dapper? Ik schommel persoonlijk tussen de 38 en de 42 en het kost mij absoluut géén moeite om halfnaakt aan het zwembad te verschijnen. Ik zou dat het liefst elke dag doen. Natuurlijk trek ik op de foto mijn buik in, zoals mijn moeder dat er jarenlang ingehamerd heeft, en natuurlijk verplicht ik mijn lief om een stuk of 50 plaatjes te schieten uit 5 verschillende hoeken, zoals 90% van alle vrouwen op aarde dat doet, fotomodellen incluis. Maar dat betekent niet dat ik hopeloos ontevreden ben over mijn lichaam of op enige wijze aangemoedigd moet worden wanneer ik met mijn 40 – heldin! – een streep vel laat zien. Dank u.

Nu wil ik best geloven dat de reacties in kwestie goedbedoeld waren. Net als Amy Schumer lach ik openlijk met mijn eigen onzekerheden en dan verwart de wereld je wel eens met een body positivity-activist. Ik ben helaas meer van de body neutrality-school.

Mijn lijf is een heel gewoon lijf. Met heel gewone vetrollen en moedervlekken en haar op ongewenste plaatsen. Soms voel ik me mooi, soms voel ik me lelijk. Ook dat laatste is heel gewoon en zegt meer over mijn hormoonhuishouding en de pizza die ik al dan niet naar binnen heb gewerkt, dan over mijn zelfbeeld. Wanneer ik een heel gewone bikinifoto met een grappige caption post, ben ik niet wanhopig op zoek naar bevestiging dat ook ík, zelfs ík er mag zijn. Dat weet ik immers al, anders had ik die pic niet gepost. Duh. De volgende keer mag je dat gezever over moed en zelfvertrouwen dus gewoon voor jezelf houden. Een simpel ‘sexy bitch’ zal volstaan.

Deze column verscheen in Flair op 27 juni 2017.

Meer columns van Catherine:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.