Home Columns COLUMN: ‘Ik ging voor de lol langs bij een waarzegster en die zag...

COLUMN: ‘Ik ging voor de lol langs bij een waarzegster en die zag heel wat negativiteit in mijn leven’

'Ik zie het als een mystieke vorm van entertainment en hoop stiekem op een openbaring.'

Catherine Kosters
© Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.

Op school leren we over de passé composé en het parallellepipedum, de opperhuid en het hellend vlak van Ronquières. Zeer nuttig als je pakweg ingenieur of dermatoloog in Henegouwen wil worden, maar ik had toch liever andere vakken gevolgd. Boekhouding voor beginners, bijvoorbeeld, of een basiscursus omgaan met anxiety.

Er gaan al jaren stemmen op om godsdienst te vervangen door ethiek, filosofie of burgerschap. Ik zou zelfhulp aan het rijtje willen toevoegen, want er is iets aan de hand dat geen bruisbal, bosbad of boek over hygge kan verhelpen. We zoeken massaal heil in meditatie en vertrouwen op vage astrologie-apps om ons leven zin te geven. Ik heb het uiteraard over Co-Star, de hapklare horoscoop voor de Instagramgeneratie.

Terwijl ik vroeger hoopvol tijdschriften uitploos en me vervolgens dagenlang afvroeg waar die tall dark stranger dan wel bleef, krijg ik dezer dagen sterrenkundige updates van mijn iPhone. Nu moet je weten: ik ben niet bijgelovig. Ik kende tot voor kort mijn ascendant niet en denk nog steeds dat ‘Mercury in retrograde’ naar een nummer van Bloc Party verwijst.

Ondanks mijn nuchtere kijk op het heden leg ik mijn toekomst echter graag in handen van de pseudowetenschap. Ik zie het als een mystieke vorm van entertainment en hoop stiekem op een openbaring. Zo ging ik voor de lol langs bij een waarzegster. Ze keek in haar spreekwoordelijke bol en zag heel wat negativiteit in mijn leven. Dat duistere aura kon ik enkel cleansen als ik een kristal van 300 dollar kocht.

Ik zie het als een mystieke vorm van entertainment en hoop stiekem op een openbaring.

Mijn dichtgeslibde chakra’s en ik bedankten vriendelijk. Nee, doe mij dan maar een gratis app, al zijn diens voorspellingen nog zo obscuur. Your day at a glance: articulating exactly what you mean is an admirable trait, klonk het vandaag. Wat de app daarmee bedoelt, is onduidelijk, maar het kan erger. Eerder dit jaar kregen Amerikaanse astrologie-adepten dit advies van Co-Star: ‘Experimenteer met telepathie’ of – beter nog – ‘Start een sekte’. Een digitale glitch of een geheime boodschap, wie zal het zeggen?

Terwijl mijn omgeving zich gestuurd en gesterkt voelt door maan en sterren, blijf ik voorlopig verward achter. ‘Misschien gaf je het foute geboorte-uur in?’ oppert vriendin K. Misschien moeten we die telefoon en tarotkaarten even aan de kant leggen en onze eigen toekomst voorspellen. Al hebben we dat helaas niet op school geleerd.

Meer columns van Catherine: