Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn kindhuwelijken en genitale verminking nog altijd veel voorkomend.

Waarom is het vandaag Wereldmeisjesdag? En waarom is het zo belangrijk?

In 1911 werd voor het eerst de Internationale Vrouwendag gevierd, een dag waarop er gevochten wordt voor vrouwenrechten. Bijna exact 100 jaar later, op 11 oktober 2012, organiseerden de Verenigde Naties op aanzetten van Plan International de eerste Wereldmeisjesdag. Want de kwetsbare positie waarin meisjes over de hele wereld zich nog steeds bevinden, verdient extra aandacht.


Gelijke kansen voor meisjes over de hele wereld: het klinkt nogal vaag als je ’t zo ziet staan. Maar de werkelijkheid toont heel duidelijk de discriminatie die meisjes, vooral in het zuiden, nog moeten doorstaan. In veel landen in Afrika, maar ook in Azië en zelfs in Zuid-Amerika is het kindhuwelijk nog veel voorkomend. Volgens cijfers van Plan International is in Niger 76% van de meisjes getrouwd voor haar 18de verjaardag, en 28% zelfs voor haar 15de. Genitale verminking is nog steeds een traditie in bepaalde culturen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Miljoenen meisjes hebben geen toegang tot onderwijs, en maken zo veel meer kans dan hun mannelijke leeftijdsgenoten om in de armoede en werkloosheid terecht te komen. Meisjes over de hele wereld tussen 5 en 14 jaar zouden samen maar liefst 160 miljoen uur meer aan huishoudelijke taken besteden dan jongens in dezelfde leeftijdscategorie. In de jobs die ongeschoolde meisjes in ontwikkelingslanden uitvoeren, zijn uitbuiting en geweld de norm. Seksueel geweld is schering en inslag en daders gaan vaak vrijuit.

Pas vorig jaar werd in India door de rechtbank geoordeeld dat meisjes en vrouwen tijdens hun regels niet de toegang tot een tempel mogen geweigerd worden. In andere hindoeïstische landen wordt de religieuze regel wel nog toegepast. Voor dit alles en nog veel meer wordt er op de jaarlijkse Wereldmeisjesdag aandacht gevraagd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vieren en verder doen


Het thema van Wereldmeisjesdag 2019 is GirlForce: Unscripted and Unstoppable. Dit jaar, op de 25ste verjaardag van de Verklaring en Actieplatform van Peking, vieren we de acties die tot nu ondernomen werden en de veranderingen die er in de laatste 25 jaar verkregen werden voor meisjes en jonge vrouwen over de hele wereld.

In 1995 kwamen zo’n 30.000 vrouwen uit ongeveer 200 landen samen op de vierde World Conference for Women in Peking en stelden ze een duidelijke agenda op met doelstellingen. Dat is de Verklaring en Actieplatform van Peking, ofwel Bejing Declaration and Platform for Action. Nu, in 2019, zien we dat er al veel veranderd is: meer meisjes kunnen naar school, minder meisjes trouwen of worden mama terwijl ze zelf nog kind zijn, en ze worden beter opgeleid om aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt.

Er is nog een hele weg te gaan, maar dit jaar willen de Verenigde Naties even stilstaan bij het feit dat meisjes de voorbije 25 jaar al bewezen hebben niet vastgelegd en niet te stoppen zijn. Eerdere thema’s in de voorbije zeven jaar focusten op gedwongen kindhuwelijken, de discriminatie op vlak van onderwijs en geweld tegen jonge meisjes. 

 

Waarom een internationale dag?


Over het belang van internationale dagen zoals Wereldmeisjesdag en Vrouwendag wordt weleens cynisch gedaan. De Verenigde Naties vindt een dag als vandaag echter een heel belangrijke tool om belangen te bepleiten en bewustwording te creëren. ‘Internationale dagen geven ons de gelegenheid om de mensen iets bij te brengen over belangrijke zaken, om politieke wil en middelen te mobiliseren en om de reeds geleverde inspanningen en prestaties te vieren’, klinkt het.

Hoe jij zelf kan helpen? Door er mee voor te zorgen dat meer mensen zich bewust worden van de problematiek. Op social media doe je dat onder de hashtag #DayoftheGirl. Daarnaast kan je organisaties zoals Plan International steunen, die zich specifiek inzetten voor de gelijke kansen van meisjes – en kinderen in het algemeen – in ontwikkelingslanden.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '