Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jens Mollenvanger

'Ik denk dat wij ongeveer een vijfde van de normale kost van een kinderkamer hebben uitgegeven.'

Katrien (37) speurde voor de kamer van haar dochtertje verschillende rommelmarkten af

Fan van tweedehands maar geen idee hoe je er zelf aan moet beginnen? Katrien (37), die voor de kinderkamer van haar dochtertje Max verschillende rommelmarkten en webpagina’s bezocht, verklapt enkele tips en tricks.


‘Toen ik zwanger was van Max stelden mijn man en ik onszelf steeds vaker dezelfde vraag: hebben we effectief zoveel spullen nodig, en moet dat allemaal nieuw zijn? Er bekroop mij het gevoel dat winkels bij het opstellen van geboortelijsten te vaak gebruik leken te maken van de onzekerheid van jonge ouders. Op die manier zetten ze maar spullen op de lijst zodat iedereen iets kan kopen, dure hebbedingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Daar wilden wij niet aan meedoen. Dus besloten we om alles zelf te kopen. Ik denk dat wij ongeveer een vijfde van de normale kost van een kinderkamer hebben uitgegeven.’

rommelmarkten
© Jens Mollenvanger

‘Tweedehands is niet alleen zoveel goedkoper, het is vaak ook een tikkeltje aparter. Ik heb een zwak voor de esthetiek uit de sixties en seventies, de rest van ons interieur stamt ook uit die tijd. Al moet ik toegeven dat ik soms moet inboeten op het praktische aspect bij een oudere koets of park, maar dat neem ik er graag bij (lacht). Een oude kast past na een likje verf even goed in de kinderkamer, een vintage locker tover je om tot een kleerkast. Door dat aan te vullen met bijvoorbeeld een Ikeabedje waarvan je de schuifjes schildert, heb je in een mum van tijd een originele babykamer.’

Een uniek wiegje van € 60


‘Een vereiste is dat je het graag doet. Verwacht niet dat je op rommelmarkten in één dag alles gaat vinden, en al zeker niet voor een goede prijs. Het moet een soort hobby zijn, geen project dat je in twee uur denkt klaar te spelen. Kijk op Pinterest en in interieurbladen wat je mooi vindt, en ga specifiek op zoek. Om Max’ kamer in te richten ben ik op voorhand zeker zes maanden bezig geweest. Een designmeubel kan je je hele leven houden, spullen voor een baby hooguit een paar maanden. Op sociale media zag ik alle Instagrammama’s hetzelfde designwiegje kopen van duizend euro. Dat kon voor mezelf niet rechtvaardigen. Wij kochten er een van zestig, en ik vind dat zeker even mooi.’

Ik denk dat wij ongeveer een vijfde van de normale kost van een kinderkamer hebben uitgegeven.


‘Het is heel makkelijk om tweedehands babykleren te kopen. Mensen krijgen een overload cadeau. Omdat een baby zo goed als altijd stilligt, worden die kleren amper afgedragen. Zo vind je vaak outfits in perfecte staat. Hoe vaak hoor je immers niet dat een kind slechts de helft van zijn babykleren heeft aangehad? Voor een peuter is dat moeilijker omdat ze veel meer spelen en bewegen. Daarvoor ben ik zelf nog op zoek naar handige tips. Iemand? (lacht).’

rommelmarkten
© Jens Mollenvanger

De favoriete shopadresjes van Katrien

Rommelmarkten:

  • Rommelmarkt Dageraadplaats, Antwerpen: ‘Een markt waar ik al veel gekocht heb, zoals enkele mooie, oude houten puzzels, en ook zelf spullen verkocht heb. Wordt in de lente- en zomermaanden georganiseerd.’ – Rommelmarkt dageraad.be.
  • Antieke en brocantemarkt, Brugge: ‘Ik ontdekte al verschillende schatten op deze markt die driemaal in de zomermaanden georganiseerd wordt.’ – Brugsezandfeesten.be.
  • Oude Markt op het Vossenplein, Brussel: ‘Een koets voor je baby is een van de duurste aankopen, terwijl je die slechts een paar maanden kan gebruiken. Op deze markt in de Marollen vond ik een prachtige koets met grote, witte wielen. Niet alleen goedkoper, maar ook veel mooier dan de moderne modellen.’ – Markten.brussel.be.

Online:

  • The Vintage Market: ‘In deze Facebookgroep wordt enkel vintage verkocht, daar zijn ze heel erg streng op. Om de zoveel maanden laten ze nieuwe mensen toe in de groep. Hier vond ik onder meer de locker die we als Max’ kleerkastje gebruiken.’ – Facebook.com/groups/vintageplaza.
  • Mutti: ‘Een project van Joni Vandewalle waar ze naast workshops en expo’s ook twee keer per jaar stocksales houdt voor kinderkleren. Ze selecteert enkel kleertjes van mama’s en papa’s met goede smaak. Haar Instagram houd je dus best in de gaten.’ – @niks_mutti op Instagram.
  • Studio Wietske: tweedehands webshop waar Katrien onder meer het wiegje voor haar dochter op de kop tikte en een klein stoeltje in rotan. – Studiowietske.nl.
  • Otters en Flamingo’s: online adres voor tweedehands baby- en kinderkleren, zoals de sponzen broekpakjes van Max. – Ottersenflamingos.be.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '