Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
treinreis
© Pexels

Tsjoeke tsjoeke tuut tuut!

8 beginnersfouten die je absoluut wil vermijden tijdens je allereerste treinreis

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Plannen, plannen en nog eens plannen, dat is wat er bij een treinreis komt kijken. Het is iets helemaal anders dan zorgeloos het vliegtuig opstappen, want we weten als Belg beter dan wie dan ook hoe onvoorspelbaar het openbaar vervoer kan zijn. Of met de trein reizen ook zonder stress kan? Reken maar van yes!

Met de trein reizen moet je à l’aise doen. Het heeft absoluut geen zin om als een kip zonder kop op het perron te staan stressen. Vertragingen en plotse annuleringen van je treinrit horen er nu eenmaal bij. Ben jij niet opgewassen tegen je eigen ongeduldigheid en moet alles rap-rap-rap gaan? Dan zet je die treinreis maar beter uit je hoofd. Wil je je toch wagen aan een roadtrip met de trein? Dan wil je de onderstaande beginnersfouten absoluut vermijden.

Op voorhand geen ticket kopen.

Het boeken van een treinticket is te vergelijken met het kopen van een vliegticket, in die zin dat de vroege vogel de meeste winst zal maken. ‘Hoe eerder je een ticket koopt, hoe groter je kans om de goedkoopste tickets te bemachtigen, vooral als je in een weekend wil vertrekken of tijdens het hoogseizoen wil reizen’, aldus de woordvoerder van Eurostar in Travel and Leisure. Kan je vooruit plannen? Doe dat dan en koop je tickets minstens 100 dagen voor vertrek. Dan heb je de grootste kans op goedkope tickets én heb je voldoende tijd om prijzen te vergelijken. Volgens Eurostar is het het goedkoopst om op een doordeweekse dag zoals dinsdag of donderdag de trein te nemen.

Te laat aankomen.

Hoewel je, in tegenstelling tot de luchthaven, niet al te veel op voorhand in het station moet arriveren, is het niet de bedoeling dat je maar nét op tijd bent. In de meeste landen is het nemen van de trein iets helemaal anders dan vlug op de metro springen. Daarom raden grote treindiensten als Eurostar en Thalys aan om minstens 45 minuten op voorhand te arriveren. Ook in de kleinere (lokale) stations wordt aangeraden om op tijd te zijn, dat betekent zo’n halfuur voor vertrek.

Te veel inpakken.

Een van de voordelen aan reizen met de trein is dat je je spullen altijd in de buurt hebt. Maar het is wel nog steeds belangrijk om slim in te pakken, zeker als je weet dat je in de meeste stations een aantal trappen moet trotseren en je die koffer meermaals op en af de trein moet sleuren. Probeer daarom zeker niet te veel materiaal in te pakken, zodat je bagage niet te zwaar is. Kies voor een flexibele tas, eventueel een grote rugzak, die je makkelijk kan opbergen en stop geen kostbaar materiaal in die tas. Vergeet zeker de toegestane bagage niet te controleren voordat je vertrekt, want de opslagmogelijkheden in een trein kunnen van land tot land verschillen!

Op de verkeerde plaats zitten.

Grote treindiensten zullen je meestal een stoeltje toewijzen. Dan is het natuurlijk de bedoeling dat je sowieso op de juiste plaats gaat zitten om onenigheid met andere passagiers te vermijden, maar op de lokale treinen wordt in de meeste gevallen geen plekje gereserveerd. Daarom is het niet alleen belangrijk om op tijd op het perron te staan zodat je zeker een zitplaats kan bemachtigen, maar ook om goed te controleren waar je mag zitten. Check in welke klasse jij naar een plaatsje mag zoeken en vergeet zeker niet de controleren of je in de juiste wagon zit, want treinen kunnen tijdens de reis nog opgesplitst worden en een andere richting uitgaan.

Verwachten dat er altijd een stopcontact en verbinding zal zijn.

Vergis je niet, niet alle treinen zijn even goed uitgerust. Het kan dus zijn dat je in sommige landen géén stopcontacten op de trein zal kunnen gebruiken. Wil je er zeker van zijn dat je ook onderweg áltijd foto’s kan nemen? Neem dan een powerbank mee! Bereid je er ook op voor dat je tijdens je treinreis niet altijd verbinding zal hebben. Niet alle treinen zijn voorzien van wifi en het kan goed zijn dat je uren aan een stuk door the middle of nowhere rijdt. Des te meer redenen om van het uitzicht te genieten, dus!

Geen snacks meebrengen.

Het is niet zo dat je op elke trein kan rekenen op hostessen die je op je wenken bedienen. Vergeet dus zeker niet om je eigen snacks en drank mee aan boord te nemen. En onderschat het niet: als er geen airco aanwezig is op de trein en/of je hebt een lange treinrit voor de boeg, kan je maar beter goed voorbereid zijn!

Op je stoel blijven zitten.

Op de trein heb je in de meeste gevallen de vrijheid om te bewegen, en daar kan je maar beter van profiteren! Strek af en toe de beentjes om krampen te voorkomen of ga op zoek naar een plekje waar je goed naar buiten kan kijken. Heb je op de trein vaak last van reisziekte? Dan is het wel aangeraden om te blijven zitten.

De lokale treincultuur niet begrijpen.

Tijdens je reis moet je áltijd respect opbrengen voor de plaatselijke bevolking en hun cultuur. En er is geen betere plek om de gewoontes van een bepaald land te ontdekken dan op de trein. Zo is het in Japan bijna not done om te praten op de trein en zijn er in de meeste toestellen zelfs speciale zogenaamde spreekwagons voorzien waarin je kan zitten als je gebeld wordt. Daarom kan het handig zijn om eerst wat research te doen over wat er van jou verwacht wordt voordat je aan boord stapt. Daarnaast is het ook belangrijk om je plaats altijd netjes achter te laten en vriendelijk te zijn tegenover het treinpersoneel en de andere passagiers.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '