Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het kan je een hele hoop miserie besparen onderweg!

Ga je deze zomer op road trip? Met deze 5 tips check je de staat van je banden

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Ga je deze zomer eindelijk op die road trip waar je al jaren van droomde samen met je bff’s, lief of ouders? Controleer dan zeker je autobanden voor je vertrekt, zodat je niet al halfweg ergens langs de kant van de weg strandt. We geven enkele tips.


Heel wat Belgen trekken elke zomervakantie met hun auto naar het Zuiden. Met 60 % van de Belgische vakantiegangers vormen zij zelfs de meerderheid. Aangezien we zo massaal op onze auto rekenen om ons naar onze droombestemming te brengen, zou je denken dat we ervoor zorgen dat die piekfijn in orde is. Toch vergeten we daarbij iets cruciaals: de autobanden.

Als gevolg van dergelijke onopgemerkte gebreken aan de auto stijgt het aantal ongelukken in het buitenland helaas al enkele jaren. ‘We kopen steeds geavanceerdere wagens’, aldus Dieter Van Malderen van Michelin. ‘Maar wat we vergeten, is dat onze banden eigenlijk het enige contact zijn met de weg. Het is dus van cruciaal belang dat mensen meer aandacht besteden aan de staat van hun banden, zeker voordat ze een lange afstand afleggen.’

Vakantieproof


Gelukkig denkt Michelin aan onze veiligheid en geven ze vijf handige tips om onze autobanden – net als ons bikinilijf – helemaal vakantieproof te maken.

1. Kijk na hoe versleten je band is

De groeven in je banden moeten minsten 1,6 mm diep zijn. Dat profiel kan je aflezen aan de hand van slijtage-indicatoren in de bandgroeven. Vervang je band wel niet té vroeg, want oudere banden hebben een betere grip en een kortere remafstand op een droog wegdek. Ze zorgen er ook voor dat je minder brandstof verbruikt dan splinternieuw rubber.

2. Controleer of er inrijdingen zijn op je band

Door tegen een borduur te botsen bij het parkeren, kan er een zwakke plek of inrijding ontstaan in je band. Die beschadiging kan zelfs weken later nog voor een plotse klapband zorgen.

3. Check je bandenspanning

De juiste bandenspanning staat genoteerd in de deurstijl, het tankklepje of het instructieboekje van je auto. Is die te hoog of te laag, dan presteert je wagen minder goed, zullen je banden sneller slijten én verbruik je meer brandstof.

4. Kijk je uitlijning na

Dit is belangrijk voor de wegligging en hangt af van het model van je auto. Bij sommige moeten de wielen rechts onder het voertuig staan, terwijl ze bij andere iets schuiner gepositioneerd zijn. Dat laat je best op voorhand controleren in de garage of bij een bandenspecialist. Het zorgt er opnieuw voor dat je banden langer meegaan.

5. Schaf de juiste banden aan

Vervang je banden naargelang het seizoen, wat betekent: zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter. Geen zin om elk jaar opnieuw te wisselen van banden? Kies dan voor all season-banden, bijvoorbeeld de CrossClimate van Michelin. Daarmee rij je het hele jaar door veilig.

Voilà, nu kan je met een gerust gemoed aan die road trip beginnen. Veilige reis!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '