Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© coen van de broek via Unsplash

Maar opgelet: ook deze 98 kilometer lange route is best pittig!

FIETSTIP: waag je aan de recreatieve versie van de mythische Brabantse Pijl

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Het weer kan momenteel niet Belgischer zijn, en dat vraagt nu eenmaal om een typisch Belgische activiteit. Geen frietje steken – pas op, we houden je uiteraard niet tegen! – of de Brugse binnenstad nog maar eens verkennen, wel de recreatieve versie van de Brabantse Pijl volgen. Al moet je ‘recreatief’ met een korreltje zout nemen.


Hoe het heuvelige Vlaams-Brabant beter ontdekken dan door er al fietsend de Brabantse Pijl te volgen? De toeristische dienst stippelde er een vereenvoudigde versie van de mythische wielerklassieker uit die je door het zuiden van het Dijleland voert. Op het programma: de 98 kilometer lange Brabantse Pijl Cycling Route die je kuit- en bilspieren op de proef stelt, maar je tegelijkertijd wel het allermooiste van de regio al trappend laat verkennen. Wie denkt er een ontspannen zondagnamiddaguitje van te maken, moeten we wel teleurstellen, want de route is op z’n zachtst uitgedrukt pittig.

Prachtige pitstops


Van kasseien en een hoogteverschil van maar liefst 1033 meter over hellingen als de Smeysberg en Hagaard tot haarscherpe bochten: de Wout van Aert in jou zal tijdens het trappen een versnelling hoger moeten schakelen. Máár voor wat hoort wat, want je wordt onderweg beloond met magnifieke plekjes (denk: romantische meertjes en panoramische uitzichten over de Vlaams-Brabantse weides) die om een korte pitstop vragen. Extra leuk: nu de terrasjes weer open mogen, kan je onderweg je batterijtjes opladen bij een van de wielercafés die je voorbij zoeft.

Starten doe je – best met de nodige motivatie – aan het prachtige Zoet Water in Oud-Heverlee of aan het Stationsplein in Overijse. Volgens de toeristische dienst trap je er toch al snel vier uur over, dus neem voldoende proviand mee. De route is volledig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Je downloadt ze op de website van Toerisme Vlaams-Brabant als PDF- of GPX-bestand.

Meer staycationtips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '