Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Retha Ferguson via Pexels

Wees zeker niet te ambitieus en doe alles geleidelijk aan.

Langer of sneller lopen? Probeer dan eens deze tips uit tijdens je volgende sessie

Er komen volgende week nog heel wat stralende dagen onze richting uit. Ideaal weertje dus om te lopen, als je het ons vraagt! Ben jij die afgelopen weken begonnen met joggen en wil je graag nog wat langer of net sneller lopen? Probeer het dan eens met onderstaande tips.


Ben je nog maar pas begonnen met lopen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je loophouding er goed uitziet en dat je ook je ademhaling onder controle hebt. Zo adem je best in via je neus en adem je uit via je mond. Probeer dit op een gecontroleerde manier te doen. Op vlak van houding moet je erop letten dat je rug recht is en dat je schouders naar achteren en naar beneden zijn. Tip: trek je schouders eens helemaal op en rol ze vervolgens naar achter. Zo weet je zeker dat je houding correct is. Last but not least span je tijdens het lopen je buikspieren aan. Op deze manier ondersteun je je rug en beweeg verder ook je armen op een gecontroleerde manier.

Eens je het ademhalen onder de knie hebt en een juiste houding aanneemt, kan je naar je gekozen doel toewerken. Focus je op ofwel snelheid of afstand. Als je meteen sneller en langer wil lopen, voelt het allemaal snel moeilijk en zwaar aan. De kans is dan ook groot dat je gaat afhaken. Kies dus een van beide uit. Heb je gekozen voor afstand? Kies dan een haalbaar doel uit zoals bijvoorbeeld 5km. Probeer eerst om afwisselend te wandelen en te lopen. Naarmate je vorderingen maakt, ga je steeds minder stappen tijdens je training. Lukt het je na enkele weken om 5km aan een stuk te lopen? Dan kan je aan je tijd beginnen werken. Als beginner mik je hier best op dertig minuten.

Hoe sneller of langer lopen


Als je langer wil lopen, doe je dit best geleidelijk aan. Probeer om per week zo’n 800 meter verder te lopen. Nu hoef je natuurlijk niet tijdens elke loopsessie plots verder te gaan lopen, maar stel bijvoorbeeld een wekelijks schema op. Resultaat? Na een maand trainen, kan je al zo’n 3.2 kilometer verder lopen. Niet slecht, toch?

Ook op vlak van snelheid mik je best niet te hoog. Kies een bepaald aantal kilometer uit en probeer telkens om 30 seconden sneller te lopen. Ook hier ga je niet tijdens elke sessie een halve minuut sneller lopen, maar bekijk je het ook week per week. Het lijkt misschien niet veel, maar elke keer een beetje sneller lopen, is vermoeiender dan je denkt.

Als je jezelf wil verbeteren – zowel qua snelheid als qua afstand – moet je af en toe je houding eens evalueren. Vraag bijvoorbeeld eens aan een familielid om je te filmen. Zo zie je soms fouten die je zelf niet opmerkt tijdens het lopen. Door deze vervolgens aan te passen, zal je ook makkelijker je doel behalen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '