Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM/VRT

KIJKTIP: 19 Vlaamse series die je gewoon moet gezien hebben

Nieuwe serie nodig? Je moet het niet per se ver gaan zoeken. Op de Vlaamse televisie zijn de voorbije decennia heel wat prachtseries verschenen, die je nu gewoon online kan bekijken. Wedden dat je minstens één reeks in deze lijst nog niet zag?

Tabula Rasa


In 2017 was Vlaanderen volledig in de ban van ‘Tabula Rasa’. Veerle Baetens schittert in de psychologische thrillerreeks als Mie D’haeze, een jonge moeder die na een auto-ongeluk lijdt aan geheugenverlies. Heb je de hype destijds volledig gemist? Je kan de reeks nu bekijken op Netflix.

(© Eén)

Callboys


Blijkbaar bestaan er nog mensen in Vlaanderen die de twee geniale seizoenen van ‘Callboys’ niet zagen. Ben jij één van die weirdo’s? Je kan de reeks volledig bekijken op Telenet Play. Gewoon doen.

(© VIER)

Undercover


Het Vlaamse-Nederlandse ‘Undercover’ was in 2019 de meest bekeken serie op Netflix bij onze noorderburen. Bij ons kon je de reeks met Tom Waes in de hoofdrol toen nog niet bekijken op de streamingdienst, maar dat is ondertussen wel het geval. Snel inhalen is de boodschap, want er komen een tweede én derde seizoen van de serie aan.

(© Eén)

Clan


In 2012 zagen we in ‘Clan’ hoe vier zussen een plannetje beramen om hun schoonbroer Jean-Claude, ofwel ‘De Kloot’, om te leggen. De grotendeels vrouwelijke serie – Kaat Beels en Nathalie Basteyns regisseerden – blijft bijna acht jaar na datum nog even geniaal. Je bekijkt ze op VTM GO.

(© VTM)

Bevergem


Een echte uitstap naar Bevergem zit er niet in – vooral niet omdat het een fictief dorp is – maar een virtuele uitstap naar het West-Vlaamse dorpje kunnen we zeker aanraden. Freddy De Vadder, het typetje van stand-upcomedian Bart Vanneste, komt in de reeks in Bevergem terecht wanneer hij vlucht voor z’n problemen. Mocht je je na de reeks afvragen wat ‘nurfen’ betekent, dan hebben we slecht nieuws. We zijn ondertussen vijf jaar verder en er is nog altijd geen antwoord op die veel gestelde vraag. Je bekijkt ‘Bevergem’ op Netflix.

(© VRT)

Studio Tarara


Een jaar geleden schreven we dat ‘Studio Tarara’ een van de meest ondergewaardeerde Vlaamse series van de laatste jaren moet zijn. Moesten we je toen nog niet overtuigd hebben, dan proberen we ’t nu nog is, want je kan de reeks over de beginjaren van VTM nog steeds bekijken op VTM GO. Je zal je ’t niet beklagen.

(© VTM)

Van Vlees en Bloed


Tom Van Dyck schreef en schittert in ‘Van Vlees en Bloed’, de serie uit 2009 die de nog steeds gebruikte quote ‘Ik zen nogal ne keirel, hè!’ voortbracht. Je bekijkt de hilarische serie over de slagersfamilie Vangenechten op Telenet Play.

(© VRT)

Matroesjka’s


Kan het legendarischer dan ‘Matroesjka’s’? Zowat 15 jaar nadat het eerste seizoen werd uitgezonden weet de gemiddelde Vlaming nog steeds wie Ray Van Mechelen is. Velen zullen zich zelfs nog enkele van zijn iconische quotes herinneren. Jij niet? Je kan beide seizoenen van de reeks bekijken op VTM GO.

(© VTM)

Eigen Kweek


Ook het hilarische ‘Eigen Kweek’ heeft de overstap van Eén naar Netflix gemaakt. Je bekijkt alle vier seizoenen over de avonturen van de West-Vlaamse familie Welvaert op de streamingdienst.

(© VRT)

De Collega’s


‘De Collega’s’ was voor onze (groot)ouders wat ‘F.C. De Kampioenen’ was voor ons: simpel, gezellig entertainment. Op VRT NU kan je het eerste seizoen van de legendarische reeks uit de jaren 70 en 80 met onder meer een jonge Jaak Van Assche nu bekijken. Zo heb je iets om te bespreken wanneer je je omaatje terugziet na de crisis.

(© VRT)

Beau Séjour


Het succesverhaal van Kaat Beels en Nathalie Basteyns stopte niet bij ‘Clan’. De twee regisseerden ook het populaire ‘Beau Séjour’. Begin 2017 zagen we hoe de vermoorde Kato (Lynn Van Royen) haar eigen dood onderzoekt. Van Royen won op het televisiefestival van Monte Carlo een prijs voor haar hoofdrol in de reeks. De opnames van het tweede seizoen startten in de zomer van 2019. Daarin speelt Gène Bervoets de hoofdrol. Je bekijkt het eerste seizoen op Netflix.

(© Netflix)

Spitsbroers


Eigenlijk zijn Joren Seldeslachts, Oscar Willems en Louis Talpe reden genoeg om ‘Spitsbroers’ te bekijken, maar de serie is ook gewoon goed. Komt dat even goed uit. Je bekijkt de twee seizoenen over de broers Moerman die het willen maken in het voetbal nu op VTM GO.

(© VTM)

Het Eiland


Jan Eelen komt drie keer terug in deze lijst (‘Callboys’ en ‘De Ronde’ zijn ook van de Leuvenaar) maar we durven zeggen dat hij met ‘Het Eiland’ zijn hoofdvogel afschoot. ‘We zitten me ne ring!’, ‘Kalm, Guido!’ en ‘Protput!’: het zijn maar enkele van de uitspraken die sinds 2004 Vlaams erfgoed zijn. Zelfs als je de twee seizoenen al zag, is het de moeite om ze nog een keer te bekijken. Dat kan op Telenet Play.

(© VRT)

Cordon


‘We zitten hier allemaal tegen ons goesting, hè!’. Veerle Baetens zei in 2014 al wat wij vandaag allemaal denken. De dramareeks gaat dan ook over een wijk in Antwerpen die afgezet wordt nadat er een virus uitbreekt. Herkenbaar, much? Je kan het eerste seizoen van ‘Cordon’ bekijken op VTM GO.

(© VTM)

Dertigers


Er is een reden waarom zoveel Vlamingen hooked zijn aan de belevenissen van dit groepje vrienden. ‘Dertigers’ is herkenbaar, licht entertainment, en soms is dat al wat je nodig hebt. Bekijk de eerste twee seizoenen op VRT NU zodat je helemaal mee bent met de hype wanneer het derde deel eraan komt.

(© VRT)

De Ronde


‘Aje moe kakn, moeje kakn!’ Als deze quote je niets zegt, moet je dringend ‘De Ronde’ bekijken. Stefaan Degand is op zijn best in een serie van Jan Eelen over – what else? – de Ronde van Vlaanderen. Je bekijkt de reeks op Telenet Play. Ook Telenet-klanten die geen Play-abonnement hebben, kunnen ‘De Ronde’ bekijken, want de reeks werd (tijdelijk) voor iedereen beschikbaar gemaakt.

(© VRT)

De Dag


‘De Dag’ is van het allerbeste wat er de voorbije tien jaar gemaakt is in Vlaanderen. Zeg dat wij het hebben gezegd. Deze reeks met Maaike Neuville, Sophie Decleir en Geert Van Rampelberg mag je niet missen. Je bekijkt ze op Telenet Play.

(© VIER)

Gent West


Series over vrouwengevangenissen doen het goed de laatste jaren, zo ook ‘Gent West’. Ruth Becquart speelt Veronique Dockx, die na een mislukte aanslag op het leven van haar mishandelende man in de gevangenis terechtkomt. Ondertussen zijn er al twee seizoenen van de reeks, die je beide op Telenet Play kan bekijken.

(© VIER)

De Parelvissers


‘De Parelvissers’ is een pareltje van Woestijnvis uit 2006. De serie met een jonge Tom Van Dyck, Tom Dewispelaere en Geert Van Rampelberg gaat over een groep vrienden die terugblikken op de op- en ondergang van hun productiehuis. De serie werd onder meer gemaakt door Tom Lenaerts, die jaren later ‘Over water’ maakte, en Michiel Devlieger, die mee verantwoordelijk was voor ‘Van vlees en bloed’. Je bekijkt ‘De Parelvissers’ op Telenet Play.

(© VRT)

[td_smart_list_end]

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '