Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
review the tinder swindler
© Netflix

Netflix' nieuwe truecrimedocumentaire gaat over de crimineel die tal van vrouwen oplichtte via de datingapp.

REVIEW: ‘Laat ‘The Tinder Swindler’ je als single niet afschrikken, maar laat je net inspireren’

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Online dating. We kennen de gevaren, maar als we de horrorverhalen horen, denken we: dat zou mij nooit overkomen. Toch gebeurt het sneller dan je denkt. Dat bewijst Netflix’ nieuwe truecrimedocumentaire ‘The Tinder Swindler’.

In tegenstelling tot enkele van mijn collega’s, ben ik absoluut geen truecrime-fan. Het liefst verlies ik mij in een film of serie van de genres fantasy of young adult. Toch sprak de nieuwe documentaire ‘The Tinder Swindler’ mij meteen aan. Ik zit zelf namelijk al zo’n zes jaar aan en af op de datingapp, en heb er net als vele singles al wat sappige verhalen aan overgehouden.

‘The Tinder Swindler’ gaat over de Israëlische crimineel Shimon Hayut aka Simon Leviev die tal van vrouwen voor honderdduizenden euro’s oplichtte via de datingapp. Dat verhaal wekte mijn nieuwsgierigheid. Want hoe kan één man uit Israel met één simpele swipe naar rechts zo veel schade aanrichten? Onder zijn slachtoffers waren Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjohölm en de Nederlandse Ayleen Charlotte. Zonder al te veel te verklappen: het zijn drie vrouwen die de pech hebben gehad om Simon Leviev op Tinder tegengekomen te zijn met als resultaat een match en alle gevolgen van dien. In de truecrimedocumentaire doen ze hun verhaal en zie je hoe die zich tot elkaar verhouden.

Ondanks mijn vooroordelen, besef ik al snel dat iedereen die ook maar een beetje gelooft in ware liefde slachtoffer kan worden van iemand als Shimon Hayut. Een oplichter die zoveel mensen aan zijn zijde heeft, zo getraind is in wat ie doet en zijn verhaal zo geloofwaardig overbrengt, kan iedereen laten doen wat ie wil alsof hij poppenkast aan het spelen is.

Mensen denken al snel dat iemand naïef of dom is als ze door een knappe, zogenaamd rijke man worden opgelicht. Het fenomeen heet victim blaming, en is iets dat anno 2022 nog steeds sterk aanwezig is in onze maatschappij. We zagen het onlangs nog na de reactie van John de Mol op het seksuele misbruik in ‘The Voice of Holland’. En net daar ligt het probleem. Want in plaats van de dader grondig aan te pakken, worden de ogen vaak helaas gericht op de slachtoffers en welke rol ze speelden in wat hen overkwam.

‘The Tinder Swindler’ geeft je kippenvel vanaf de eerste minuut. Vervolgens komt een van Simons slachtoffers Cecilie Fjellhøy aan bod. Zij lijkt wel uit de eerste pagina’s van een sprookjesboek te vertellen. Maar langzaamaan vloeit de documentaire over in een regelrechte psychologische horrorfilm waar niemand in terecht wil komen.

Cecilie is iemand waar ik mijzelf in herken. ‘Een knappe man met een kat? Altijd goed’, vertelt ze. Idem dito! Ze zit al meer dan zeven jaar op Tinder en is op zoek naar een allesverterende liefde, het soort dat je voor het eerst zag in Disneyfilms zoals ‘Belle en het Beest’. Ook ik ben met die films opgegroeid en ze hebben mijn liefdesleven onbewust enorm beïnvloed. Ze zorgden ervoor dat ik niet settle for less, en dat ik alleen maar ware liefde wil met iemand die mij écht graag ziet om wie ik ben en omgekeerd.

Zo denkt Cecilie er dus ook over. Al is het grootste verschil tussen ons dat zij altijd positief lijkt te blijven. In de documentaire, maar ook tijdens ons Zoomgesprek. Wanneer ik haar virtueel ontmoet – het interview lees je binnenkort op Flair.be – wordt mijn hart helemaal warm. Want net zoals in de documentaire blijkt ze ook in real life een optimistisch en warm persoon, een positiviteit die verrassend aanstekelijk werkt en die mij doet opkijken naar haar. Ik heb het na zes jaar daten ondertussen een beetje gehad, en zoals Cecilie het omschrijft: ‘Een droomprins vinden is in het echte leven veel werk.’ Toch blijft ze in de liefde geloven. En dat is iets waar we allemaal wat van kunnen leren.

Het leven is geen sprookje, en dat bewijst ‘The Tinder Swindler’ nog maar eens. De truecrimedocumentaire laat zien dat iedereen met een goed hart en/of wie gelooft in ware liefde het slachtoffer kan worden van mensen met slechte bedoelingen. Maar dat maakt je nog niet goedgelovig. Er spelen veel meer factoren mee.

De documentaire laat gelukkig ook zien dat het leven nooit alleen maar zwart of wit is, dat er na regen altijd zonneschijn komt, in welke vorm dan ook. En dat je nooit de moed mag opgeven, hoe slecht de situatie ook mag zijn. Dus als je zelf single bent en ‘The Tinder Swindler’ kijkt, laat je er niet door afschrikken. Laat je net inspireren door de drie vrouwen die ervoor zorgden dat de naam en het gezicht van Shimon Hayut nu wereldbekend zijn. En dat hij daardoor hopelijk nooit meer zoveel schade kan aanrichten.

‘The Tinder Swindler’ is nu te streamen via Netflix.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '