Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Disney

‘Peter Pan & Wendy’ is nu te streamen via Disney+.

REVIEW: ‘Waarom kunnen inclusiviteit en diversiteit niet hand in hand gaan met magie en avontuur?’

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Wie kan er beter een review schrijven over de nieuwe ‘Peter Pan’-film dan iemand die een tattoo van Tinkerbell op haar schouderblad heeft, de film uit 2003 al tiental keren heeft gezien en gelooft in magie? Niemand anders dan redactrice Ysaline! Kon de nieuwe ‘Peter Pan & Wendy’ aan haar verwachtingen voldoen? Je leest het hieronder.

In ‘Peter Pan & Wendy’ volgen we het verhaal van Wendy van Dalen, een jong meisje dat bang is om haar kindertijd achter zich te laten en Peter Pan, een jongen die niet volwassen wil worden. Samen met haar broers, het elfje Tinkerbell en Peter reist Wendy naar de magische wereld van Nooitgedachtland. Daar ontmoet ze de beruchte piratenleider Kapitein Haak, en begint ze aan een spannend en gevaarlijk avontuur dat haar leven voor altijd zal veranderen.

Het is een klassieker die iedereen moet gezien hebben. Voor mij moeten zeker niet alle Disneyfilms in een live-actionjasje gegoten worden, maar als dat wel gebeurt, zijn de verwachtingen hoog. Zeker als het om mijn favoriete verhaal gaat. Helaas voor de fans van het grote scherm krijgt de nieuwe ‘Peter Pan & Wendy’ – in tegenstelling tot ‘The Little Mermaid’ – geen bioscooprelease. Het voordeel is wel dat hij dankzij Disney+ nu al in elke huiskamer gestreamd kan worden.

© Disney

Om even te schetsen hoezeer ik van ‘Peter Pan’ hou: ik heb de tekenfilm als kind verschillende keren gezien en de live-actionremake uit 2003, met Jeremy Sumpter als Peter Pan, is mijn all-time favourite. Vorig jaar liet ik ook een tattoo van Tinkerbell op mijn schouderblad zetten. En ik moet toegeven: ook als 27-jarige geloof ik nog steeds op een of andere manier in magie.

Toen bekend raakte dat Disney met een eigen live-actionremake van ‘Peter Pan’ zou komen, waren mijn verwachtingen dan ook torenhoog. Maar helaas werden niet echt ingelost… De romantiek en magie die de Universal Pictures-versie uit 2003 zo fantastisch maakte, ontbreekt hier voor mij. En ik zal je vertellen hoe dat komt.

Disneyromantiek

‘Peter Pan & Wendy’ is heel erg aangepast aan de tijdsgeest van 2023. Dat is belangrijk en maakt het verhaal bovendien verfrissend, maar tegelijk ook een tikkeltje saai. En dat is dan vooral door de uitwerking ervan. Het verhaal werd helemaal gestript van de Disneyromantiek that we all know and love. De roze wolken, de dans tussen de elfjes in het bos, de enge maar toch magische zeemeerminnen, Peter die door een kus helemaal roze wordt… Al die leuke details hebben plaatsgemaakt voor een drogere versie waarin onder andere de onafhankelijkheid van vrouwen en diversiteit centraal staat.

De lost boys, worden nu vergezeld van lost girls, er is een personage met het syndroom van Down, Wendy hoeft niet meer gered te worden door Peter en Tinkerbell is niet langer het jaloerse blonde elfje. En dat kan ik allemaal alleen maar aanmoedigen! Maar sinds wanneer betekenen inclusiviteit en diversiteit het wegvagen van alle kleur, avontuur, magie en zelfs het onschuldige geflirt? Waarom kunnen ze niet hand in hand gaan?

Wat ik dan wél weer een fijne aanpassing vind, is dat we meer te weten komen over de dynamiek tussen Peter en Haak en hun achtergrondverhaal beter leren kennen. We wisten al dat de twee elkaar niet kunnen uitstaan, maar kregen nooit eerder echt te zien hoe dat komt. Nu we het wel weten, krijgt het verhaal die extra diepgang. Verder vind ik ook dat Yara Shahidi een prachtige Tinkerbell speelt. Ik ben blij dat het elfje voor één keer niet alleen de jaloerse sidekick van Peter Pan is, maar meer betekent voor het verhaal en voor Wendy.

© Disney

Realistisch

Al bij al zijn de visual effects, zoals het zwevende schip en de krokodil, heel cool. En ook Tinkerbell ziet er magisch mooi uit. Het landschap van Neverland is prachtig, maar dat ziet er voor mij dan weer te realistisch uit. Ik heb verder niks tegen de vertolking door Alexander Molony, maar voor mij blijft Jeremy Sumpter, die het personage in 2003 vertolkte, de enige échte Peter Pan.

Maar het is en blijft een Disneyklassieker, dus wie van het verhaal houdt en vooral meer wil weten over de geschiedenis tussen Peter en Haak, raad ik aan om te kijken. Conclusie: diversiteit en inclusiviteit wisten de magie jammer genoeg niet overeind te houden. Volgende keer beter, Disney!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '