Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
geld besparen boodschappen
© Tara Clark via Unsplash

En ze zijn écht makkelijker dan je denkt!

11 tips om geld te besparen op je boodschappen

Evi Van Houdt

Dat het leven steeds duurder wordt, hebben we ondertussen helaas al gemerkt. Gelukkig hebben we ons eigen koopgedrag wél in de hand, meestal dan toch. Met deze tips spaar je op jouw tripje naar de supermarkt voortaan ook wat geld uit.

Weet wat je hebt.

Check regelmatig wat je thuis nog hebt liggen. Zitten er nog zes pizza’s in de diepvries? Of liggen er nog vier pakken penne in je voorraadkast? Dan heb je dat al niet nodig. Als je goed weet wat je in huis hebt, voorkom je impulsaankopen waar ‘je toch nooit te veel van kan kopen’. Wel dus.

Plan je week.

Het klinkt misschien cliché, maar het helpt echt. Als je op voorhand al plant wat je gaat eten, kan je veel gerichter boodschappen doen. Zo kan je ook nadenken over eventuele restjes. Van plan om butternutpasta te maken? Kies dan later in de week bijvoorbeeld ook voor pompoensoep, waar je de rest van de pompoen in kan verwerken.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes.

Bij dat plannen, hoort natuurlijk ook een uitgebreid winkellijstje. Zo ga je op zoek naar de dingen die je écht nodig hebt en stop je niet onnodig in andere rayons. Ga je altijd naar dezelfde supermarkt? Probeer je lijstje dan ook te maken in de volgorde waarin je de producten in jouw supermarkt vindt. Zo gaat het winkelen ook eens zo vlot.

Kies eens voor het huismerk.

Natuurlijk hebben we allemaal onze favoriete producten van onze favoriete merken. Zo zweert de ene bij Dash en kan de andere alleen maar aan Nutella denken bij het woord ‘choco’. Maar dat is vaak ook omdat we het zo gewend zijn. Kies eens voor een huismerk bij een basisproduct zoals rijst, pasta of suiker. De huismerkvarianten zijn vaak een stuk goedkoper en echt veel kan je er niet mis mee doen. Natuurlijk judgen wij niet als je wel nog je Alpromelk of mozzarella van Galbani verkiest.

Gebruik een scanner.

In veel supermarkten kan je nu al gebruik maken van een scanner in de winkel. Dat is niet alleen handig aan de kassa, maar geeft je ook een constante update van je rekening. Zit je écht over je budget? Dan kan je heel makkelijk nog iets terugleggen voor je afrekent.

Too Good To Go.

Niet alleen restaurants, maar ook veel supermarkten maken gebruik van de ‘Too Good To Go’-app. Ideaal als je geen goede planner bent en graag eens verrast wordt. Je kan op ‘Too Good To Go’ zien wat er ongeveer allemaal in je pakketje zit en op basis daarvan beslissen wat je graag wil. Zo heb je een pakketje ‘beleg’ of een pakket ‘groenten’. Je bespaart er niet alleen heel veel geld mee, maar je redt er ook nog eens een heleboel eten mee van de afvalberg, win-win! Let op: de meeste dingen vervallen waarschijnlijk bijna, dus check goed wat je best eerst opeet! De rest steek je gewoon in de diepvries natuurlijk.

Restjesdag.

Hou geregeld een restjesdag. Dan eet je alles op wat er nog over is in je koelkast, zo hoef je niets weg te gooien én heb je een nieuwe maaltijd in een handomdraai. Geen idee wat je met die restjes moet maken? Een quiche is altijd een goed idee, daar kan je bijna alles in doen. Ook pizzadeeg kan handig zijn om in je vriezer te hebben liggen voor zo’n restjesdag, daar leg je namelijk op wat je zelf wil! En dan is er natuurlijk ook nog de Vlaamse klassieker: een ovenschotel. Ook daar zijn er geen regels over wat er wel of niet in mag, zolang het maar lekker is!

Promospotter.

Nee, het is écht geen schande om je te laten leiden door de wekelijkse promo’s. Het kan zelfs heel goed zijn voor je portemonnee! Blader tijdens het maken van je weekmenu eens door de folders van de verschillende supermarkten, zo doe je ongetwijfeld nog inspiratie op én kan je kiezen voor de goedkoopste producten. Geen tijd om alles zo uit te plannen? Ook in de winkel zijn er genoeg promo’s, maar let op dat je niet thuis komt met een heleboel dingen die je eigenlijk niet nodig had...

Vergelijk de prijs per kilo.

Prijzen vergelijken doen we allemaal, maar als de producten andere formaten en gewichten hebben is het soms moeilijk om te bepalen welke nu écht de goedkoopste is. Kijk daarom naar de prijs per kilo. Zo krijg je een veel beter beeld op de echte prijs van een product en ben je meteen zeker, #lifehack!

Ga eens lokaal winkelen.

Heb je bij jou in de buurt een boer die ook groenten verkoopt? Ga daar dan eens kijken voor je naar de supermarkt gaat. Vaak zijn hun producten nóg verser, smaken ze veel lekkerder én zijn ze goedkoper. Daarbovenop steun je ook nog eens een lokale ondernemer, beter dan dat wordt het niet!

Kies voor hele groenten.

Toch liever naar de supermarkt voor je groenten? Kies dan voor hele groenten, in plaats van voorverpakte en gesneden groenten. De voorverpakte zijn vaak duurder en blijven minder lang goed. Wat je teveel hebt, kan je gebruiken op restjesdag of kan je makkelijk invriezen voor een volgende keer.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '