Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Bye bye, stalkers!

AHA: zo schakel je de ‘gelezen’-notificatie uit in Facebook Messenger

Facebook Messenger laat je niet toe om de ‘gelezen’-notificatie uit te schakelen voor je berichten, maar gelukkig bestaat er wél een manier om het te omzeilen. We geven je tips mee om zowel op je smartphone als op de computer komaf te maken met deze schending van je privacy.


Facebook Messenger maakt het niet mogelijk om de notificatie die aanduidt wanneer je een bericht gelezen hebt, uit te zetten. In onderstaande legende legt Facebook uit waar de verschillende symbolen onderaan je bericht voor staan. Als je een bericht hebt ontvangen zie je een blauw bolletje, dat verandert in jouw foto zodra je het bericht openklikt om te lezen.

Hoewel er in de Messenger-app geen optie is om dit uit te schakelen, zijn er wel verschillende manieren om het te omzeilen. Op je smartphone is het redelijk simpel om een bericht te lezen zonder dat de afzender het doorheeft. Op de computer moet je dan weer een aparte extensie installeren voor je webbrowser.

Smartphone


Notificatie

De makkelijkste manier om een bericht te lezen, is door de notificaties van Messenger op je beginscherm te bekijken. Hier kan je korte berichten (tot 162 tekens) lezen zonder dat je ze moet openen.

Staan je notificaties nog niet aan? Dat kan je aanpassen via: Instellingen > Messenger > Berichtgeving. Vink vervolgens bij ‘meldingen’ de optie ‘op toegangsscherm’ aan.

Vliegtuigmodus

Voor langere berichten (meer dan 162 tekens) kan je dankzij de vliegtuigmodus alle berichten openen, zonder dat de andere partij weet dat je het bericht gelezen hebt. Het is belangrijk dat je voor je uit vliegtuigmodus stapt, eerst de Messenger-app volledig sluit en niet nog open hebt staan op de achtergrond. Anders zal Facebook alsnog zien dat je in offline-modus actief was en de ‘gelezen’-notificatie doorsturen naar de afzender.

Je zet de vliegtuigmodus aan via: Instellingen > Vliegtuigmodus.

Computer


Afhankelijk van welke browser je gebruikt, kan je een extensie installeren voor Messenger.

Chrome

Voor Google Chrome is ‘Unseen’ een van de vele mogelijkheden. Zoek in de Chrome Web Store naar ‘Unseen‘ en voeg het toe aan je browser.

Firefox

De gebruikers van Firefox kunnen een add-on installeren met een gelijkaardige werking. Zoek in Firefox Add-ons naar ‘Message Seen Disable‘ en voeg die toe aan je browser.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '