Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Dag van de espresso
© Vlada Karpovich via Pexels

Voor dag van de espresso brengen we het sterke drankje extra onder de aandacht. Dit wil je over de Italiaanse koffie weten!

Espresso in de kijker: leuke weetjes en 3 try-outs voor de koffieliefhebber

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Ah, die heerlijke geur van warme koffie in de ochtend. Wat ons betreft, is het elke dag koffiedag. Maar vandaag wordt het kleinste shotje uit de familie extra onder de aandacht gebracht, want 25 november is het dag van de espresso. We zetten het sterke drankje in de kijker met weetjes en hoe je er vandaag in de keuken mee aan de slag kan!

Oorspronkelijk afkomstig uit Italië, schuilt de aard van het drankje in de naam. Espresso wordt ook wel uit het Latijn vertaald naar ‘uitpersen’, wat verwijst naar hoe je zo’n sterk kopje koffie maakt. Water wordt met hoge druk door een grote hoeveelheid gemalen koffie ‘geperst’, wat zorgt voor een kopje met een sterke dosis koffie én smaak. Dat maakt het drankje dus zo straf!

Hoe maak je dat?

Een espresso bestellen in onze favo koffiebar, dat kennen we wel. Maar hoe maak je nu zoiets thuis? Dit is wat je alvast nodig hebt om zelf aan de slag te gaan:

  • Koffiemachine met piston
  • Koffiemolen om je bonen te malen
  • Espresso bonen (voor één kopje espresso, tel je zo’n 42 bonen om exact te zijn)
  • Water
  • Een tamper (een soort stamper om je gemalen koffie goed aan te drukken)
  • Een klein kopje (25-35ml)
  • Eventueel suiker en melk

Voor een lekker kopje espresso heb je een fijne koffiemaling nodig. Zo zal het water langer moeten doorlopen en dus meer smaak vasthouden op het einde van de rit. Vul je piston met versgemalen bonen en strijk het even glad met het topje van je vinger. Nu speelt de tamper een belangrijke rol; de koffie moet worden samengedrukt, en dat doe je door de maling te stampen met een druk van zo’n twaalf tot vijftien kilo. Tip: gebruik een weegschaal om uit te testen met je hand hoe zo’n druk aanvoelt. Eens je gevulde piston weer in de machine zit, kan je twee kleine kopjes klaarzetten en de espresso laten doorlopen.

Of ie goed gelukt is, merk je aan de smaak én aan de crema. Dat laatste is een goudbruin schuimlaagje dat natuurlijk voortkomt uit de vetten en suikers van samengeperste koffie. Niet alleen lekker, ook een lust voor het oog.

Hier zijn enkele ideetjes om espresso op een andere manier te ontdekken...

Espresso Martini

Espresso Martini

Espresso Martini

Deze cocktail werd in de jaren 80 in elkaar geflanst op verzoek van een dame in een bar. Ze vroeg naar ‘something that wakes me up and then f*cks me up’. Die willen wij eens uitproberen!

  1. Maak een kopje verse espresso (mag eventueel nog warm zijn)
  2. Giet 30ml van de espresso samen met vodka (30ml) en koffielikeur (30ml) in een shaker met ijs.
  3. Goed schudden tot er een frostlaag verschijnt.
  4. Giet de cocktail in een martiniglas, en garneer eventueel met enkele koffiebonen.

Koffiebrownies met room van espresso

Koffiebrownies met room van espresso

Koffiebrownies met room van espresso

Chocoladebrownies met koffiesmaak? Een gouden combo als je het ons vraagt!

  1. Maak een kopje espresso en laat afkoelen. Hak 100 g pure chocolade fijn en smelt samen met 225 g boter au bain-marie.
  2. Klop in een aparte kom 2 eieren los met 300 g suiker tot het mengsel luchtig wordt. Voeg de gesmolten chocolade, 100 ml espresso en 80 g mokkaboontjes aan het geheel. Spatel er 125 g bloem en wat zout door.
  3. Doe het beslag in een vorm met bakpapier, en bak het voor 45 minuten op 180°C in de oven.
  4. Voor de room met espresso voeg je 30 ml koffie met twee zakjes vanillesuiker toe aan 200 g verse room. Serveer met de afgekoelde brownies.

Espresso milkshake met banaan en avocado

Espresso milkshake met banaan en avocado

Espresso milkshake met banaan en avocado

‘s Ochtends eens wat anders dan een warme kop koffie? Met deze milkshake ben je vast voldaan tot de middag!

  1. Zet een kopje (of twee) espresso klaar en laat afkoelen.
  2. Snijd de avocado doormidden en haal het vruchtvlees eruit. Haal 100 g bevroren bananenstukjes uit de vriezer.
  3. Maal eerst enkele ijsblokjes fijn in de blender. Voeg daarna de banaan, avocado, espresso toe. En indien je dat wil, kan je hier nog vanille-ijs en volle melk aan toevoegen. Maximaal blenden en slurpen maar!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '