Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

De jongen heeft het savantsyndroom, een vorm van autisme waarbij iemand buitengewoon talent heeft op een bepaald gebied

Blinde jongen met autisme hoeft nummer André Hazes maar één keer te horen, om het feilloos na te spelen

De blinde Amerikaanse jongen Rex Lewis Clark heeft een buitengewone gave. Hij lijdt aan het savantsyndroom. Dat is een zeldzame vorm van autisme, die naast haar minder leuke symptomen mensen ook een bijzonder talent geeft in één vakgebied. In het geval van Rex is dat pianospelen.

Voor het Nederlandse tv-programma 'Het is hier autistisch!' ging presentator Filemon Wesselink op bezoek bij Rex en liet hem het nummer 'Geef mij nu je angst' van André Hazes horen. Een nummer dat de Amerikaanse jongeman nog nooit gehoord had. Slechts één beluistering heeft hij nodig om het nummer vrijwel foutloos na te spelen. Sterk!

 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

Er bestaan geen harde cijfers over hoeveel mensen er precies lijden aan het savantsyndroom, maar er wordt geschat dat één op tien personen met autisme over een vaardigheid beschikt die ongewoon zou zijn bij 'normale' mensen. De meest voorkomende gaven zijn muzikaal (51 %) of hebben betrekking op het geheugen (40 %). Bij een kwart gaat het om een rekenkundige gave.

 

Zo'n savantsyndroom lijkt dus lekker handig als je een blokkende student bent, maar los van deze voordelen blijft het natuurlijk geen pretje om autisme te hebben, laat staan om ook nog eens blind te zijn. Rex is niet in staat om zelfstandig te leven, maar we hopen dat hij het desondanks nog ver zal schoppen in de muzikale wereld.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '