Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© catawiki

3. Klikkende knieën.

Met deze 7 tips ontdek je of je oude barbies op zolder nog geld waard zijn

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

‘Barbie’ speelt vanaf vandaag eindelijk in de bioscoopzalen, maar wij speelden al veel vroeger met de iconische pop. Er liggen ongetwijfeld nog wat exemplaren bij je ouders op zolder of in je garage. Met deze tips ontdek je of dat speelgoed nog geld waard is.

De wereld kleurt de laatste tijd helemaal roze en dat heeft maar één reden: de nieuwe ‘Barbie’-film met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrollen! De pop waar we vroeger zo vaak mee speelden, staat plots opnieuw centraal in ons leven. Dat speelgoed kan je trouwens nog een aardig zakcentje opleveren. Barbara Bieshaar is speelgoedexpert bij Catawiki, een online veilingplatform voor bijzonder objecten, en geeft enkele tips om in te schatten of jouw oude barbies nog veel waard zijn.

Welke pop leunt het dichtste aan bij jouw persoonlijkheid, ontdek het: TEST: welke Barbie ben jij?

Duizenden euro’s

Je kocht, of beter gezegd: je ouders kochten die barbies vroeger in de speelgoedwinkel voor pakweg tien euro. Maar nu kan zo’n exemplaar zelfs tienmaal zoveel opleveren. Zo werd een zeldzame Fabergé Barbie uit 1998 doorverkocht voor 1.510 euro! Barbara vertelt je waarop je moet letten:

Leeftijd.

Hoe ouder de barbie, hoe hoger de waarde. Barbies uit de jaren vijftig, zestig en zeventig kunnen duizenden euro’s waard zijn. Een pop uit die periode herken je aan de gaten aan de onderkant van haar voeten en een papieren label rond haar pols. De oude exemplaren zijn ook wat witter omdat het materiaal van het speelgoed de kleur niet goed vasthield. Op de achterkant kan je het opschrift made in Japan zien staan. Bij meer recente barbies kan je op de hals een productnummer van vijf cijfers zien die je ook verklappen hoe oud je pop is.


In de verpakking.

Dat is natuurlijk een iets moeilijkere eis, want als kind speelde je natuurlijk met je barbies in plaats van ze in de doos te laten zitten. Toch zijn de barbies die in een gesloten verpakking zitten het meeste waard. Zo zijn verzamelaars namelijk zeker dat ze in perfecte staat zijn en dat alle mogelijke accessoires nog aanwezig zijn.

Klikkende knieën.

Als je de beentjes van je barbie buigt en je hoort haar knieën klikken, een karakteristiek klikkend geluid typisch voor dat speelgoed, is de pop meer geld waard.

Nagellak.

Bij goed bewaarde Barbies is de nagellak op de vingertjes nog intact.

Perfecte staat.

De meest voor de hand liggende tip: de barbie moet in perfecte staat zijn, wat betekent dat ze geen krasjes of andere beschadigingen mag vertonen. Wat logisch is, want een bluts in een auto doet de waarde ook dalen. Wie het haar zelf knipte van de barbies of er met stiften extra make-up op aanbracht, zal er minder geld voor krijgen.

Speciale edities.

Speciale edities, samenwerkingen met beroemdheden of barbies die speciale gebeurtenissen zoals het jubileum van de Queen herdenken, hebben vaak een hogere waarde.

Fashionista’s.

Barbie werkte ook vaak samen met iconische modehuizen die de pop in bijzondere kledij stak, denk maar aan Dior, Armani, Versace en Oscar de la Renta. Deze exemplaren zijn ook een zegen voor je bankrekening.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '