Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Maurice en Juliette beu gehoord? Ontdek hier hun opvolgers.

INSPIRATIE: 5 populaire babynamen en hun hippe opvolgers

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist


Niet te klassiek, maar nu ook weer niet te speciaal. Hip en tegelijkertijd tijdloos. Een geschikte naam vinden voor je baby is géén sinecure. Ben je graag on trend? Dan tippen wij jou met veel plezier de hippe opvolgers van vijf van de populairste babynamen van de afgelopen jaren.

1. Miles is het nieuwe Lewis
Fan van Engelstalige namen? Dan zal je zowel Lewis als Miles ongetwijfeld kunnen smaken. Die eerste jongensnaam is de Engelse variant van Louis en betekent ‘beroemde krijger’. Hoewel Lewis al redelijk ingeburgerd is (het afgelopen jaar werden er in Vlaanderen net geen 190 jongens met de naam Lewis geboren), is zijn opvolger Miles (nog) niet zo populair.

Miles is de Engelse variant van Milo en betekent ‘soldaat’ of ‘barmhartig’. Hoewel John Legend en Chrissy Teigen de naam wereldberoemd maakten door hun zoon in 2018 Miles te dopen, werden er het voorgaande jaar in Vlaanderen maar 17 jongens met dezelfde naam geboren. Maar wij voorspellen dat de coronababyboom daar weleens verandering in zou kunnen brengen...

2. Scottie/Bowie is het nieuwe Bobbi


Verkies jij een genderneutrale naam voor je baby? Dan zit je met Bobbi (ook weleens geschreven als Bobbie of Bobby) zeker goed. De olijke verbastering van het Germaanse Robert(a) – wat ‘heldere roem’ betekent – is anno 2021 ontzettend hip. Maar wij zien de naam steeds vaker plaatsmaken voor twee net zo catchy namen die ook eindigen op -ie , en dat zijn Scottie en Bowie.

Scottie betekent simpelweg ‘Schot(s)’, Bowie is ook van Schotse afkomst en betekent ‘blond’. Maar het kan net zo goed een eerbetoon zijn aan de legendarische Britse zanger en acteur David Bowie die in 2016 het leven liet. Ideaal voor ouders die houden van een babynaam die een tikkeltje rock-‘n-roll klinkt.

babynamen

3. Gust/Gaston is het nieuwe Maurice/Marcel


Sinds tien jaar zijn Maurice – wat ‘donkere huid’ betekent – en Marcel – ‘kleine krijger’ – vaak gehoorde jongensnamen op de Vlaamse kraamafdelingen. Het voorgaande decennium werden er maar liefst 1145 jongens Maurice gedoopt en 1033 Marcel.

De laatste tijd zijn de twee populaire namen beginnend met de letter M op hun retour en lijken Gus(t) – een verbastering van Augustus, wat ‘groots, geweldig’ betekent – en Gaston – ‘de vreemdeling, de gast’ – hun plaats in te palmen.

4. Jacqueline/Jackie is het nieuwe Jeanne/Juliette


Jeanne – de vrouwelijke variant van Jean, wat ‘God is genadig betekent’ – en Juliette – ‘kleine Julia’ – waren lange tijd hyperpopulair bij ouders die hun dochter een elegante, Franse naam wilden geven. Zo staat Juliette sinds 2013 onafgebroken (!) in de top 20 van populairste meisjesnamen in Vlaanderen.

Opvolger Jacqueline – vaak afgekort tot de roepnaam Jackie – is net zo sierlijk en tijdloos. En wie weet wordt je meisje later wel net zo’n stijlicoon als voormalig First Lady Jacqueline Bouvier aka Jackie Kennedy?

5. Richard is het nieuwe Jules/Jérôme


Net als Juliette staat de mannelijke variant Jules – wat ‘jeugdig’ betekent – al jarenlang in de top 20 van Vlaamse jongensnamen. Ook zijn ‘broertje’ Jérôme (en z’n verschillende schrijfwijzes Jérome, Jerome, Jerôme, Jerom, Jérom, Jerôm) – ‘heilige naam’ – is sinds lange tijd een gegeerde naam voor kersverse jongens in Vlaanderen.

Het ziet er echter naar uit dat de twee namen beginnende met de letter J hun beste tijd hebben gehad. Maar niet getreurd: er zijn tal van Frans klinkende namen met standing die staan te popelen om net zo populair te worden. Hier zien we dat vooral namen eindigend op -ard, zoals Edgard, Edouard, Gérard, Gaspard, Médard en Richard, het de laatste tijd erg goed doen en zelfs alleen maar gewilder lijken te worden. Iets om over na te denken als je binnenkort een zoon verwacht.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '