Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© priscilla du preez via Unsplash

De bus rijdt in mei rond in de Vlaamse Ardennen en parkeert op verschillende locaties om een luisterend oor te bieden.

Babbelbus leert je praten: ‘We kunnen allemaal een beetje psycholoog zijn voor elkaar’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Hoewel we allemaal weten hoe belangrijk het is om over onze mentale gezondheid te praten, blijven velen stil. Omdat ze moeten wachten op psychologische hulp of nergens een luisterend oor vinden. Met Babbelbus wil de vzw Hey, hoe gaat het? dat luisterend oor bieden aan wie het nodig heeft.

Iedereen heeft weleens nood aan een schouder om op te huilen of een vertrouwenspersoon bij wie je terechtkan als je even in de knoop zit. Alleen is het niet altijd even makkelijk om zo iemand te vinden, laat staan om je verhaal te durven doen. ‘We leven vandaag in een maatschappij waarin het lijkt alsof we alleen maar de leuke dingen met elkaar mogen delen. Maar we weten allemaal dat iedereen weleens een slechte dag heeft. Jammer genoeg lijkt er dan plots geen ruimte meer te zijn voor een warm gesprek, dus wordt het probleem vaak onder het tapijt geveegd’, vertelt Jean-Louis Coppers. Hij richtte de vzw Hey, hoe gaat het? op na de zelfdoding van zijn zoon en stelt nu een gloednieuw initiatief voor: de Babbelbus. ‘Laten we de dingen des leven weer benoemen zoals ze zijn, zónder ze altijd te willen verbloemen‘, stelt hij voor.

Lokale vrijwilligers

Het principe van de Babbelbus is simpel: wie daar nood aan heeft, kan in de bus een coronaproof babbeltje slaan met een vrijwilliger. Eind vorig jaar testte Jean-Louis samen met de gemeente Kruisem de Babbelbus al eens uit, maar het idee lag eigenlijk al veel langer op tafel. ‘Het is een project waar we al heel lang over aan het nadenken waren. De start van de coronacrisis werkte uiteindelijk als een soort van katalysator.’ Bij de vzw merkten ze dat ook heel wat mensen zonder suïcidale gedachten nood hadden aan een warm gesprek, waardoor het idee in een stroomversnelling raakte. ‘We besloten om een try-out in Kruisem te organiseren en die bleek bijzonder succesvol’, aldus Jean-Louis.

Laten we de dingen des leven weer benoemen zoals ze zijn, zónder ze altijd te willen verbloemen.

Al vraagt ‘succesvol’ in dergelijke context wel een extra woordje uitleg. ‘Het was een kwalitatief succes. Het is niet zo dat er plots honderden mensen naar de bus kwamen. We hebben ongeveer tien personen ontvangen en sommigen onder hen hebben meer dan anderhalf uur gepraat. Dat noem ik een kwalitatief gesprek. Het toont ook aan dat die mensen daar op dat moment echt nood aan hadden’, verduidelijkt hij. Daarom breidt het project zich nu uit naar verschillende gemeenten in de Vlaamse Ardennen. Daar zal de bus in de maand mei per locatie een aantal dagen geparkeerd staan. ‘Wij stellen de bus ter beschikking van de gemeentes, maar het is de bedoeling dat elke gemeente vrijwilligers zoekt. Onze vzw leidt hen dan verder op. We kunnen namelijk allemaal een beetje psycholoog zijn voor elkaar. Wij kunnen ook vrijwilligers aanleveren, maar het is beter om met lokale hulpverleners te werken, zodat de eventuele nazorg beter opgevolgd kan worden.’

Leren praten én luisteren

‘We verwachten trouwens niet dat mensen na één praatsessie in onze bus geholpen zullen zijn, maar het kan wel al een hele opluchting zijn’, benadrukt Jean-Louis. ‘We hébben de bus, dus we kunnen hem ook gewoon nog eens op dezelfde locatie parkeren.’ Waar die bus geparkeerd staat, blijft wel geheim. De drempel om hulp te vragen ligt voor sommigen redelijk hoog, dus Jean-Louis wil die zo laag mogelijk maken. ‘Het is een relatief anonieme bus; er staat geen reclame op. De bus staat op vastgestelde plaatsen die door de gemeente enkel worden gecommuniceerd met de geïnteresseerden. Daarnaast proberen we er ook voor te zorgen dat de persoon die wil praten de vrijwilliger niet kent.’ 

Jean-Louis hoopt vooral dat de Babbelbus mensen doet inzien dat het ook belangrijk is om te praten over minder leuke dingen. ‘Het is niet alleen nu, maar ook na de coronacrisis belangrijk om te blijven praten én luisteren. Het is niet omdat de toekomst er nu al iets rooskleuriger uitziet dat iedereen zich weer goed in zijn vel voelt’, benadrukt hij.

Praktisch

Van 17 tot 28 mei 2021 rijdt de Babbelbus in de Vlaamse Ardennen rond. In Oudenaarde (17 en 27 mei), Wortegem-Petegem (18 en 25 mei), Kluisbergen (19 en 26 mei) en Kruisem (20 en 28 mei) zal de bus telkens van 9u ‘s ochtends tot 19u op een locatie staan die aan de deelnemers zal doorgegeven worden. Inschrijven voor de Babbelbus kan via babbelbus@gmail.com of 09 389 68 16. Meer info over Hey, hoe gaat het? vind je op de website.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '