Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Ziek

Waar kan ik terecht voor een diagnose en behandeling van fibromyalgie?

Ik vermoed al een hele tijd dat ik fibromyalgie heb. Er zijn dagen dat ik niet vooruit of achteruit kan, de pijn gaat niet over en ik slaap nauwelijks. Ik ben al op veel onbegrip gestoten en ik wil niet meer terecht komen bij een dokter die me uitlacht. Waar kan ik terecht en wat doen ze er aan?

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in de bindweefsels en spieren. Tot het bindweefsel behoren banden, pezen en gewrichtskapsels, alles wat voor stevigheid in het bewegingsapparaat zorgt. De belangrijkste klacht is pijn. Moeheid is ook een veel voorkomende klacht. Het syndroom fibromyalgie omvat verder slaapstoornissen, concentratie- en geheugenproblemen, darmrommelingen- en krampen.

De precieze oorzaak is niet gekend. Vaak is er een voorgeschiedenis van depressie. Fibromyalgiepatiënten produceren meer ‘substance P’, een eiwit dat een rol speelt in de perceptie van pijn. Bij beeldvorming van de hersenen kan men zien dat er een verlaagde pijndrempel is. Er lijkt ook een verband te bestaan met een overproductie aan cytokines, stoffen die een rol spelen bij ontstekingsreacties. Een ontregelde werking van het bijnierschorshormoon cortisol en een tekort aan neurotransmitters zou ook een rol spelen.

Bij de internationale criteria voor de diagnose fibromyalgie hoort naast de wijd verspreide pijn ook dat minstens elf van de achttien onderzochte ‘tender points’ pijnpunten zijn. Je kunt je voor de diagnose door je huisarts laten verwijzen naar een referentiecentrum. Hiervoor moet je huisarts een standaardformulier invullen. Dan word je uitgenodigd voor een raadpleging bij de geneesheer-internist van het centrum en kom je bij bevestiging van de diagnose in aanmerking voor een revalidatieprogramma. Het behandelingsteam bestaat uit een internist, een psychiater, een fysisch geneeskundige en een kinesist. Het doel van het programma is je belastbaarheid langzaam op te drijven, rekening houdend met je beperkingen. Je krijgt ook een soort van coaching om je activiteit te leren doseren. Na een jaar wordt de huisarts mee ingeschakeld. Medicatie om het syndroom te genezen, is er niet. Wel verbetert men je comfort met magnesiumbaxters en diverse pijnstillers, ook een aantal van de nieuwere antidepressiva zijn geschikt voor de pijnbestrijding.

De zelfhulpvereniging VLFP vind je via www.fibromyalgie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '