Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Zowel de bereidingstijd als de ingrediëntenlijst is soms aan de lange kant, maar in het boek staan wel voldoende gevarieerde recepten.'

UITGETEST: fitter en gezonder in 2018 dankzij het boek ‘Fitness en crossfit food’



De winter is volop aan de gang en het enige wat je momenteel wil, is in de zetel kruipen met een grote tas warme chocolademelk (inclusief slagroom, uiteraard). Een herkenbare situatie voor vrijwel iedereen op dit moment, toch? Hoog tijd dus om weer een beetje fitter te worden. Daarom heb ik het boek ‘Fitness & crossfit food’ – Flairs boek van de maand maart – in huis gehaald. Geen doorsnee kookboek, want je kan elk recept aanpassen aan je persoonlijke behoeftes én je krijgt inzicht in de wetenschappelijke kant van het verhaal.


Wat? Een up-to-date kennis op gebied van voeding om zo nog meer uit je training te halen. Verder krijg je inzicht in het op maat maken van menu’s voor mensen met verschillende sport- en fitnessdoelen.

Wie? Christian Coates

Voor wie? Elk recept kan je op drie manieren klaarmaken waardoor je elk gerecht kan aanpassen aan je eigen behoefte en trainingsdoel. Dit boek is dus voor iedereen geschikt of je nu kiest voor gewichtsverlies, spieropbouw of je gewoon wat gezonder wil gaan leven.

First things first: je hoeft echt geen fitnessverslaafde te zijn om dit boek aan te schaffen. Ook als je graag gezond(er) wil eten, kan je dit exemplaar in huis halen. Maar wat is gezond eten nu juist? Vaak denken we dat iets goed is voor ons, maar dat is lang niet altijd het geval. En dat is exact wat Christian Coates, auteur van het boek, zijn lezers wil bijbrengen. Zo leer je niet alleen een heleboel gezonde recepten kennen, maar weet je ook wat je moet eten om je persoonlijke doelen (afvallen, op gewicht blijven of opbouwen) te bereiken. En dat zonder personal trainer!

Voedingsplannen moeten vol te houden zijn, en dat lukt alleen als je begrijpt hoe en wat je eet. 


Nu eet ik zelf sowieso best gezond. Alleen kan ik het snoepen (chocolade is mijn grote liefde) moeilijk laten. Daarnaast kan je mij drie keer per week in de CrossFit terugvinden, maar dat maakt van mij nog geen #fitgirl zoals je soms op Instagram ziet. Ik besloot dus om de focus op verbranding te leggen om zo – zoals de dieetcode het omschrijft – lichaamsvet te verliezen en een strak lichaam te krijgen. Nu kan je in een week geen wonderen verrichten, maar alle beetjes helpen, denk ik dan.

Op het boodschappenlijstje


Een minpunt voor mij was de ingrediëntenlijst van de recepten, want die is heel lang. Hoewel alle gerechtjes er lekker uitzien, heb ik eventjes moeten zoeken naar een paar haalbare mogelijkheden. Gezond koken is namelijk duur en het kost je wel wat tijd. Om het boek zo goed mogelijk te testen, heb ik alle product in huis gehaald, maar sommige zaken kan je wel van je boodschappenlijstje schrappen. Maakt 1/2de theelepel venkelzaad écht het verschil? I think not.

Het pluspunt is dan weer dat alles makkelijk aanpasbaar is aan je persoonlijke doelen. Zo kan je in een recept bijvoorbeeld de volkorenpenne inruilen voor een portie courgetti. Niet het meest sexy alternatief, maar het uiteindelijke resultaat blijft wel erg smaakvol. Bovendien hoef je ook geen volledig ander gerecht klaar te maken voor je partner als hij of zij andere doelen heeft. Gewoon enkele kleine aanpassingen en jullie hebben allebei een lekker bord voor jullie neus.

Mijn keuzes


Enkele van mijn favoriete gerechten die ik deze week heb uitgeprobeerd waren de pastasalade met halloumi en salsa verde, de warme linzensalade met feta en kalkoen en de appeltaartpap. Die laatste heeft denk ik geen verdere uitleg nodig. De smaak van appeltaart bij het ontbijt? Mij hoor je niet klagen.

Ontbijt: appeltaartpap

Ontbijt: appeltaartpap

Ontbijt: appeltaartpap

We beginnen bij het begin en dat is natuurlijk het ontbijt. Een van de weinige recepten waarvoor je geen waslijst aan boodschappen voor nodig hebt en geen uur in de keuken moet staan. Gewoon je appel in stukjes snijden, even kort aanbakken in de pan en vervolgens samen met de rozijnen toevoegen aan de Griekse yoghurt.

Ik was in eerste instantie verbaasd over hoe vullend dit ontbijtrecept was. Ik was ervan overtuigd dat ik na een paar uur weer honger zou krijgen, maar ik kwam vlotjes toe tot aan de lunchpauze. Bovendien heb je echt het gevoel dat je een stuk appeltaart aan het opeten bent. Het nadeel voor mij was hier dat je ’s ochtends achter je kookvuur moet gaan staan. Gewoonlijk bak ik zelf een gezonde ontbijtcake op zondag, en dan hoef ik de avond voordien gewoon een plakje uit de diepvries te halen. Dat is minstens even lekker en je kan zeker tien minuten langer in je bed blijven liggen. En zoals iedereen weet: elke minuut langer slapen telt. Het recept is voor mij zeker een aanrader, maar enkel in het weekend als ik wat meer tijd heb.

Lunch: warme linzensalade met feta en kalkoen

Lunch: warme linzensalade met feta en kalkoen

Lunch: warme linzensalade met feta en kalkoen

In de zomer neem ik al snel een slaatje mee naar het werk, maar tijdens de wintermaanden voelt dat soms een beetje te fris aan. Aan het maken van soep heb ik me nog niet gewaagd dus deze warme wintersalade was een geslaagd alternatief. Omdat ik als persoonlijk doel afvallen heb genomen, moet ik de linzen wel inruilen voor een portie snijbonen. Minstens even lekker, dus mij hoor je niet klagen. Waar ik dan wel even over wil zeuren, is de bereidingstijd. Het aantal ingrediënten dat je in huis moet halen valt mee, maar je moet de groenten wel zestig minuten roosteren in de oven. Ain’t nobody got time for that, dus besloot ik dat een halfuurtje – ze zeggen toch dat koken geen exacte wetenschap is – ruim voldoende was.

Diner: pastasalade met halloumi en salsa verde

Diner: pastasalade met halloumi en salsa verde

Diner: pastasalade met halloumi en salsa verde

Als avondeten is de pastasalade (in mijn geval met courgetti) met halloumi en salsa verde mijn absolute favoriet. Dit recept is niet alleen lekker, maar je tovert het ook relatief snel op tafel. Ik moet wel toegeven dat ik hier een beetje valsgespeeld heb. Ik krijg in nog geen miljoen jaar een ansjovis naar binnen dus besloot ik om de zelfgemaakte salsa verde in te ruilen voor groene pesto. Er is niets mis met af en toe een beetje lui te zijn.

Conclusie


Een testperiode van een week is wellicht iets te kort om echt resultaat te zien. Ik heb het verschil wel lichtjes gemerkt op de weegschaal, maar wil je een strak lichaam krijgen, zal je echt je volledige eetpatroon op lange termijn moeten aanpassen. Niet onhaalbaar, maar je hebt er wel tijd, geld en een stevige portie dedication voor nodig.

Zowel de bereidingstijd als de ingrediëntenlijst is soms aan de lange kant, maar in het boek staan wel voldoende gevarieerde recepten.


Naast de recepten vind ik het ook een meerwaarde dat er in dit boek een stuk theorie opgenomen is. Interessant, leerrijk en het geeft je de kennis die je nodig hebt om voor een gezonde levensstijl te kiezen. Omdat je meer weet over bijvoorbeeld voedingswaardes kan je ook zonder problemen andere gezonde gerechten klaarmaken die niet in het boek staan.

Zowel de bereidingstijd als de ingrediëntenlijst is soms aan de lange kant, maar in het boek staan wel voldoende gevarieerde recepten. Zo kan je er zeker je drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) mee samenstellen, maar staan er ook lekkere tussendoortjes in.

Het boek ‘Fitness en crossfit food’ kwam uit in 2017 en is zowel online als in de boekhandel verkrijgbaar.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '