Home Body & Mind Stuur je geliefden een chocoladen drolletje voor darmkankeropsporing

Stuur je geliefden een chocoladen drolletje voor darmkankeropsporing

Stichting Tegen Kanker
Maart is darmkankermaand. Daarom heeft Stichting Tegen Kanker een ludieke actie op poten gezet om bewustzijn rond darmkanker, een van de meest frequente en meest dodelijke kankers in België, te creëren. Je kan nu gratis een praline in de vorm van een drolletje laten opsturen naar een dierbare tussen 56 en 74 jaar om hem/haar zo aan te sporen zich te laten onderzoeken.

De Sweet Reminder, zo heet de praline die chocolatier Laurent Gerbaud maakte voor deze actie. Ze heeft niet alleen een vreemde vorm, maar ook een speciaal doel: levens redden. In 2013 eiste darmkanker bijna 3000 levens in België alleen, wat er ongeveer 10 per dag zijn. Het is bij mannen dan ook de derde meest voorkomende vorm van kanker, bij de vrouwen zelfs de tweede meest voorkomende (na borstkanker). Preventie is dus zeer belangrijk, maar spijtig genoeg blijft de ziekte in de taboesfeer zitten en veroorzaakt ze soms schaamte bij patiënten.

Preventie kan levens redden

Bij darmkanker is vroegtijdige opsporing van levensbelang. Deze vorm van kanker ontwikkelt namelijk heel langzaam en in het begin hebben mensen weinig of geen klachten. Wanneer de symptomen verschijnen, is het vaak te laat om de kanker nog goed te behandelen. Onderzoek wordt dan ook aangeraden aan alle mannen en vrouwen tussen 56 en 74 jaar die geen symptomen van deze kanker en geen sterk verhoogd risico hebben. Iedereen in Vlaanderen van 56 tot en met 74 jaar ontvangt een testkit om een staal van hun stoelgang te nemen. Daarmee kunnen eventuele bloedsporen worden aangetoond met de immunochemische Fecaal Occult Bloedtest (iFOBT).
 

Stuur een Sweet Reminder

Het is makkelijk kanker te zien als een ver-van-mijn-bed-show, iets wat jouw geliefden wel niet zal overkomen. Spijtig genoeg is dat vaak niet de realiteit. Laat daarom gratis en voor niets een chocoladen drolletje met informatiefolder over darmkanker opsturen naar je ouders, grootouders, tante of nonkel. Je kan een Sweet Reminder bestellen op de site van Stichting Tegen Kanker. Bovendien kan je er alles lezen over darmkankeropsporing.

Lees ook:

COLUMN: 'Cancer, qui est le prochain? Stromae slaat de nagel op de kop'

Deze geweldige mama maakt Disneypruiken voor meisjes met kanker

We beseffen écht niet hoe kankerverwekkend overgewicht is

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.