Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Overwin je angsten

Help, hoe geraak ik van mijn fobie af?

Iedereen, of toch bijna iedereen, is bang voor hoogtes. Maar terwijl de ene die angst overwint, versteend de andere. Dat laatste noemen we een fobie. Lees hier ons advies.

Typisch vrouwelijke fobieën

Arachnofobie (angst voor spinnen), agorafobie (pleinvrees of angst voor grote ruimtes met veel mensen) en liftvrees zijn de angsten die het meest voorkomen bij vrouwen (maar liefst 75%).

Zijn vrouwen banger dan mannen?

Aanleg
In het algemeen zijn vrouwen vatbaarder voor angst dan mannen. Sommige mensen zijn angstiger dan anderen en dat wordt doorgegeven van ouders op kinderen.

Een slecht beeld van zichzelf
Vrouwen zijn minder zeker van zichzelf dan mannen en belanden dan ook sneller in een depressie.

Angst is minder een taboe
Vrouwen zullen sneller toegeven dat ze bang zijn dan mannen. Bij mannen ben je immers ‘zwak’ als je toont dat je schrik hebt.

Advies

-De beste therapie voor een fobie is cognitieve gedragstherapie. Dat is een moeilijke term voor “de inhoud van je ongegronde angsten veranderen” (zie beneden).

-Sommige mensen kunnen, nadat ze met hun dokter overlegd hebben, antidepressiva gebruiken.

Kalmeermiddelen worden nu minder vaak voorgeschreven dan vroeger omdat ze verslavend kunnen zijn.

-Als je hyperventileert (ongecontroleerd ademhalen) wanneer je bang bent, is het aangeraden om ademhalingsoefeningen te doen.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Men leert je de dingen anders te bekijken. De patiënt moet zich realiseren dat hij of zij met die angsten zit, dat ze er zijn. Door heel de tijd te focussen op die angsten, zorgt hij of zij zelf voor de fobie. De bedoeling is dus dat de patiënt zijn aandacht verschuift naar iets anders.

Ook het gedrag van de patiënt moet aangepast worden. Mensen met een fobie proberen alle situaties waarin ze in contact kunnen komen met een lift, spin,... te vermijden. Dat is verkeerd. Dit patroon moet stap voor stap doorbroken worden.

Met dank aan J. Megens, psychiater.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '