Home Body & Mind 8 manieren om blij te zijn met de kleine dingen

8 manieren om blij te zijn met de kleine dingen

Deze week lees je in Flair het verhaal van twee vrouwen die het ideaalbeeld hadden bereikt, maar toch teruggingen naar een 'gewoon' leven. En daar zijn ze véél gelukkiger mee… Gelukkig zijn met kleine dingen, het is een kunst. We geven je alvast acht tips om het geluk te vinden! 

1. Fake it 'till you make it

Voel je je wat down? Doe dan alsof je je vrolijk bent, en wees extra opgewekt. Je gevoelens volgen immers je acties. Met andere woorden: als je doet alsof je goedgezind bent, gaat je brein na een tijdje denken dat je je ook écht vrolijk voelt. 
 

2. Probeer eens iets nieuws

Jezelf uitdagen en nieuwe dingen uitproberen vormen vaak de sleutel tot geluk. Verrassingen stimuleren je hersenen en lukt die nieuwe uitdaging je ook, dan voel je jezelf helemaal voldaan. Wie af en toe iets nieuws probeert (denk maar aan een nieuw recept uittesten, ongekende oorden exploreren of een spelletje leren) is blijer dan wie altijd bij het ouwe vertrouwde blijft. 
 

3. Ga sporten

Te moe, geen zin, slecht weer, te veel werk. We zoeken soms maar al te graag excuses om niet te hoeven sporten. Maar zelfs één sportsessie heeft al invloed op je humeur, zelfs voor langere tijd dan je zou denken. Een studie uit 2009 toonde aan dat je tot 12 uur na je workout vrolijker bent. En als zelfs één keer sporten zo'n goeie uitkomst heeft, wat moet dat dan niet zijn bij een wekelijkse sessie? 
 

4. Vrolijke vrienden, dat zoek jij

Iemand zien lachen, doet lachen. Vrolijkheid is dan ook besmettelijk, dat bewees een studie die 20 jaar lang meer dan 4700 mensen uit het stadje Farmingham (in Amerika) volgde. Gelukkige mensen bleken veel andere gelukkige vrienden te hebben, omdat dat blije gevoel zich verder zette in de vriendengroep. Heb je dus een dipje? Bel dan één van je vrolijke vriendinnen. Wedden dat je je binnen de kortste keren beter voelt?  
 

5. Van eten word je vrolijk

En néé, dat hoeft niet altijd chocolade te zijn. Wist je dat sommige groenten, fruit en granen ons humeur beïnvloeden? Peulvruchten en granen, bijvoorbeeld, zijn koolhydraten die langzaam glucose vrijgeven. Zo heb je voor lange tijd energie én voorkom je chronische vermoeidheid. Maar ook spinazie kan je helpen je humeur te verbeteren. Het bevat immers folaat, een vitamine B-soort die essentieel is voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die je stemming verbetert en ook invloed heeft op je zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksleven en eetlust. 
 

6. Doe iets lief voor een ander

Wist je dat je door anderen iets te geven, je jezelf ook iets schenkt? Plezier – het is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Dat hoeft niet eens een groot cadeau te zijn: een kop koffie halen voor je collega, de dienster een 'dankjewel'-briefje schrijven of je zus de trui uit je kleerkast geven die ze zo graag wil. Een lief gebaar maakt immers dopamine vrij in je hersenen en zorgt zo niet alleen voor een mooiere wereld, maar ook voor een beter gevoel over jezelf. 
 

7. Zet je in voor een goed doel

En dan bedoelen we niet: schrijf wat geld over op de rekening van 11.11.11 of Artsen Zonder Grenzen (al kan dat ook wel helpen, natuurlijk). Steek zélf eens de handen uit de mouwen. Het is niet alleen een betekenisvolle bezigheid, je creëert ook een unieke band met anderen. Misschien hou je er zelfs een goeie vriendin aan over? Bovendien zie je meteen resultaat van je werk en merk je hoe jouw inzet anderen gelukkig maakt. En daar word je toch zelf helemaal blij van?
 

8. Neem een huisdier

Een huisdier zorgt altijd voor een blije ontvangst als je thuiskomt. Een kwispelende staart, wat gemiauw rond je been of een dikke knuffel, zo'n beestje is àltijd blij je te zien. Bovendien zorgt Poes, Hond of Konijn met zijn ontelbare fratsen, gekke trekken en trucjes voor een grote portie plezier. En dan hebben we het nog niet gehad over de overload aan affectie die hij of zij je geeft. Maar voor je impulsief zo'n beestje in huis haalt, misschien toch even nadenken. Een hond, kat en zelfs een cavia of goudvis brengen verantwoordelijkheid met zich mee. Ga dus niet holderdebolder een kat kopen, want zo'n beestje leeft over vijf jaar nog steeds (en zelfs lang daarna) en dan ben jij al lang over die eerste 'oh, wat ben jij zo schattig'-verliefdheid heen. En heb je intussen je salon, ettelijke paar schoenen en tapijt kunnen vervangen…

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.