Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Maakt de pil je nu dik of niet?

10 feiten over de pil die je moet weten

Wat weten we eigenlijk over dat kleine pilletje dat we elke dag naar binnen spelen, in de hoop niet onverwachts een bun in the oven te hebben? Mythes en pseudowetenschappelijke weetjes over de pil zijn legio, dus wij gingen op onderzoek om de zaak voor eens en altijd uit te klaren.

1. De pil kan je seksdrive verminderen.

 

De dokter zal het waarschijnlijk niet vermelden wanneer hij je de pil voorschrijft, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van de anticonceptiepil in sommige gevallen een lager libido kan veroorzaken. Onder andere de 27-jarige schrijfster Bregje Hofstede ondervond het eerder dit jaar, toen ze na zeven jaar met de pil stopte en plots veel meer zin had om haar man te bespringen. Gaat er bij jou een lichtje branden? Zet je schroom opzij en praat met je huisarts over een overstap naar een andere pil of eventueel een ander voorbehoedsmiddel.

 

 

2. De pil verkleint je kans op kanker..maar vergroot die ook.

 

Dit is ongetwijfeld de meest verwarrende mythe over de pil. We worden rond de oren geslagen met waarschuwingen, want te lang de pil nemen, zou je kans op kanker vergroten en slecht zijn voor de vruchtbaarheid. Langs de andere kant lazen we onlangs nog dat de anticonceptiepil je net beschermt tegen kanker. Het zit zo: de pil zou het risico op eierstok- en baarmoederkanker verkleinen, maar zou het risico op baarmoederhalskanker (en misschien borstkanker) lichtjes verhogen. Even nuanceren: je kansen verhogen pas als je de pil langer dan drie jaar neemt en na tien jaar zonder pil is je risico alweer gelijk aan dat van iemand die nooit aan de pil is geweest. Hoe je het ook draait of keert: tegenwoordig overtreffen de voordelen van de pil de nadelen veruit.

 

 

3. De pil kan bepaalde symptomen van de perimenopauze inperken.

 

De peri-wat? De perimenopauze is het begin van de overgang en begint een aantal jaren voor de eigenlijke menopauze. Je eierstokken beginnen minder hormonen aan te maken en kwaaltjes zoals opvliegers, overdadig zweten en hevige menstruatie kunnen de kop op steken. Voor de meeste vrouwen zal dat in de veertigerjaren zijn, maar ook dertigers kunnen soms al symptomen ondervinden. Nu komt het: als niet-roker zonder bloeddrukproblemen of diabetes, kan je de pil tot aan de menopauze slikken en zal die perimenopauzeklachten zoals 'vapeurs' en hevige bloedingen tegengaan. Hoera voor de pil!

 

 

vapeurs

© Giphy

 

 

4. Vervelende bijwerkingen van de pil komen soms pas na jaren tevoorschijn.

 

Het feit dat je huidige pil op dit moment perfect z'n werk doet, betekent niet dat ze dat altijd zal doen. Je lichaam verandert en zal dus op 25-jarige leeftijd anders werken dan op je 35ste of je 45ste. Het is dan ook niet meer dan normaal als je, na jarenlang dezelfde pil te hebben gebruikt, plots doorbloedingen of zwaardere krampen krijgt. Een andere pil proberen is dan de boodschap.

 

 

5. De meeste antibiotica hebben geen effect op de werking van je pil.

 

Alweer een mythe die sterk leeft onder vrouwen. Buiten enkele heel oude antibiotica (die jouw dokter je hoogstwaarschijnlijk niet meer voorschrijft), hebben de meest voorkomende antibiotica nochtans geen effect op de werking van je pil. Uiteraard is het gebruik van een condoom, voor extra bescherming en een zorgeloze vrijpartij, wel aangeraden.

 

 

6. Je mag gerust af en toe je stopweek overslaan.

 

Hét grote voordeel van de pil: je kan je regels uitstellen zónder dat je er iets fout mee doet. Je lichaam heeft helemaal geen menstruele cyclus nodig, dus waarom zou je jezelf kwellen? Het enige wat jij moet doen, is beginnen bij de eerste pil van een volgend stripje en een mentale middenvinger opsteken naar alle buikkrampen, hoofdpijn en ongemakkelijke momenten die je deze maand niet zullen lastigvallen.

 

 

7. De pil heeft zo goed als zeker geen effect op je gewicht.

 

Oké, vroegere pillen konden vrouwen al eens voorzien van een extra vetlaagje. Maar tegenwoordig bevat de anticonceptiepil veel minder hormonen dan toen, dus die vijf extra kilo's kan je niet langer afschuiven op de nieuwe pil die je dokter je voorschreef. Onderzoek wees uit dat de pil geen grote gewichtstoename veroorzaakt. Of waarom wij toch blij zijn dat we geen twintig jaar eerder geboren zijn.

 

 

8. Voor vergeetachtige vrouwen bestaat de prikpil, die je maar om de drie maanden moet hebben.

Regelmaat is een must als het om anticonceptie gaat. Maar liefst 95% van onverwachte zwangerschappen zijn het gevolg van inconsistent anticonceptiegebruik. Voor warhoofden is de prikpil dan ook de ideale oplossing: om de drie maanden ga je bij de dokter een spuitje halen, en je bent even goed beschermd als een vrouw die elke dag flink haar pilletje inneemt. Easy peasy.

 

9. Als een man de pil zou nemen, zou hij letterlijk vrouwelijker worden.

 

De mogelijke gevolgen: ontwikkeling van borsten, minder gezichtshaar, kleinere teelballen en minder zin in seks. Ja, je mag even gniffelen wanneer je je pa/broer/lief met vrouwenborsten inbeeldt.

 

 

man boobs

© Giphy

 

 

10. Voorlopig bestaat er nog geen pil voor mannen, maar die zou eraan zitten te komen.

 

We begrijpen ook niet goed hoe het zou werken (een pil die z'n zwemmers kreupel maakt, misschien?), maar dat doet er niet toe. We zouden heel dicht bij de ontwikkeling van een anticonceptiepil voor mannen staan, en dat maakt ons tegelijk gelukkig en angstig. Want vertrouwen we hen wel met zo'n verantwoordelijkheid? Misschien toch maar zelf blijven slikken ook, voor de zekerheid.

 

 

Zit jij ook met een prangende vraag over veilig vrijen?

Stel ze dan (volledig anoniem) via dit formuliertje, en wie weet komt jouw vraag wel aan bod tijdens het Veilig Vrijen Debat.

 

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '