Home Body & Mind 1 op de 10 Belgen gaat nooit naar de dokter

1 op de 10 Belgen gaat nooit naar de dokter

En dat kost ons meer...

Bijna één op de tien Belgen ging tussen 2011 en 2015 nooit naar de huisdokter. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block in Het Laatste Nieuws.

Heb jij een hekel aan huisartsbezoekjes? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Tussen 2011 en 2015 gingen welgeteld 1.003.960 Belgen geen enkele keer langs de huisarts. Opvallend is dat het aantal Belgen dat jaarlijks toch gaat, verschilt per regio. Zo legden 81 % van de Vlamingen en 75 % van de Walen één keer per jaar een doktersvisite vast, in vergelijking met 56 % van de Brusselaars. De redenen daarvoor? De hoofdstad heeft een jonge bevolking die misschien minder ziek is. Daarnaast maken ook vele Brusselaars gebruik van medische hulp voor mensen die zich in een benarde situatie bevinden. ‘Denk bijvoorbeeld aan Dokters van de Wereld en Samusocial’, verklaart de woordvoerder van minister De Block.

Hogere gezondheidszorgkost

Wie niet naar de huisarts gaat, kost de sociale zekerheid dan ook meer dan zij die wel eens gaan. ‘De gemiddelde gezondheidszorgkost van mensen die niet naar de huisarts gingen, is 543 euro per jaar. Dat is bij mensen die de voorbije vijf jaar wel eens op doktersvisite gingen 480 euro’, aldus Yoleen Van Camp (N-VA) in Het Laatste Nieuws. Van Camp pleit tenslotte dan ook voor een betere ondersteuning van huisartsen zodat ze een globaal medisch dossier van de patiënt kunnen bijhouden.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.