Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VIER

12 x Jani die vanavond z’n warme zelve bleef tussen de Eskimo’s

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online
Onze Jani blijft altijd zichzelf. Ook wanneer hij wekelijks voor zijn programma 'Jani gaat...' in een voor hem compleet ombekende omgeving terechtkomt. Zélfs als die omgeving de andere kant van de wereld is. Wij zagen vanavond een warme Jani in een ijskoude aflevering van 'Jani gaat naar de Eskimo's'.

Jani blijft Jani. Always. En die Jani is helemaal in zijn element wanneer hij aan het begin van 'Jani gaat naar de Eskimo's' de bijzonder warme homoseksuele burgemeester van Nome – een dorpje in het westen van de Amerikaanse staat Alaska – ontmoet. Al houdt burgemeester Richard Beneville, ondanks zijn geaardheid, zich duidelijk niet aan Jani's kledingvoorschriften.

 

 

De romanticus in Jani komt naar boven wanneer hij samen met Richard op de sneeuwscooter van het uitzicht in Nome geniet... Iets waar de burgemeester stoer: 'Give me a break, dude', op antwoordt.

 

 

Wij vonden het stiekem ook wel bijzonder romantisch worden tussen de twee wanneer Richard in een nagenoeg lege kroeg prompt uit volle borst Frank Sinatra's 'New York, New York' begon te zingen voor Jani. Zo schoon!

 

 

Wanneer fervente cava- en wijnslurper Jani het dramatische nieuws vernam dat hij bij de Eskimo's geen alcohol zou mogen drinken, besloot Richard hem op een 'duck fart' te trakteren, een shotje op basis van Baileys, whisky en room. Kan niet slecht zijn! Richard kampte in het verleden met een alcoholverslaving en laat Jani de eendenscheten in zijn eentje achterover gieten. Maar ook al drinkt hij zelf niet mee, Richard lijkt er aan zijn mimiek te zien net zo hard als Jani van te genieten!

 

 

Na kennisgemaakt te hebben met zijn gastgezin op het Eskimo-eiland Shishmaref, is het tijd om te gaan vissen. En dat doen Jani en zijn Eskimopapa niet zittend met een pintje in de hand en het zonnetje op hun knikker, maar met een houweel in de vrieskou. Jani lijkt het net iets moeilijker te hebben om zijn mannelijke brute kracht en jaaglust boven te halen.

 

 

 

Jani lijkt maar niet te kunnen vatten dat je op Shishmaref geen alcohol mag drinken. Wie toch betrapt wordt, moet drie dagen in de cel doorbrengen. Daar is misschien wel meer luxe dan bij zijn toiletloze gastgezin? Zijn ludiek bedoelde opmerking ging misschien net een bruggetje te ver, maar who cares? Gotta love Jani. Altijd recht voor z'n raap!

 

 

 

Na een nachtje rust, is het tijd om te gaan jagen. Een van de imposante Eskimo's die de jacht begeleidt, doet Jani aan iemand denken...

 

 

... maar aan wie, weet hij niet meer juist. Euhm, en Jani... Wat is een snor nu ook weer in het Engels? Een 'snor'?

 

 

Wat Jani vast nog het meest gaat bijblijven van de hele reis? Dat hij het zó verschrikkelijk koud had dat zijn voeten ervan begonnen te 'roken'. Zelfs zijn anders o zo volmaakte blonde lokken leken even helemaal hun kluts kwijt te zijn.

 

 

Úren was Jani onderweg geweest om samen met de Eskimo's te gaan jagen. Maar hij was absoluut niet klaar voor wat hem te wachten stond. En wij waren dat evenmin. De niet al te fraaie beelden van een onthoofde, onttongde en gevilde kariboe gaan we jullie besparen. Alsook de relativerende, nuchtere uitspraak van Jani over de hypocrisie van ons, westerse carnivoren, die wel vlees eten, maar niet bij de dieren en hun slachting stilstaan. Niet omdat we het niet met Jani eens zijn, integendeel, maar gewoon omdat we met een luchtige noot willen eindigen.

 

Afsluiten doen we dan ook liever met een beeld van toen de kariboes nog wel leefden. Jani deed stiekem een vreugdedansje toen bleek dat het geweer van zijn Eskimopapa niet werkte. Team Kariboe!

 

 

Tot volgende week, liefste Jani!

 

 

Meer Jani:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '