Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Wij willen NU een stukje

Vandaag is Cake Day! Van deze 5 recepten krijg je ‘t water in de mond.

Schuif je dieet voor één dag aan de kant. Want op Cake Day kan je niet anders dan een stukje sponzige zaligheid in je mond steken. Hier ontdek je 5 van onze favoriete cakerecepten: met alles erop en eraan, suikervrij, fruity, hartig of bomvol chocolade.

Cake 1: Maltesertaart

Ingrediënten (voor 10 personen)

• 2 zakjes kant-en-klaar chocoladecakedeeg
• 100 g boter
• 200 g bloemsuiker
• 12 witte Leo’s
• 3 zakjes Maltesers

 

Bereiding

Beboter een ronde cakevorm en bestrooi met bloem. Klop de overtollige bloem eruit. Giet het taartdeeg in de vorm en bak ± 50 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de taart gaar is. Haal ­voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Meng de zachte boter met de bloemsuiker tot een ­homogene massa. Bestrijk de buitenkant van de cake volledig met dit mengsel. Schik de Leo’s per twee reepjes rondom de taart. Druk goed in de botermassa. Vul de bovenkant op met Maltesers. Bind een mooi lint rond de cake, zodat de Leo’s mooi recht blijven staan.

Cake 2: suikervrij

Suikervrije appelcake

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 appels
  • 230 g margarine
  • 75 g tagatesse
  • 3 eieren
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el kaneel

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij 3 ervan in blokjes. Snij 1 appel in partjes. Split de eieren. Smelt 200g margarine. Klop de eidooiers met de tagatesse schuimig. Doe de gesmolten boter en de bloem erbij en klop tot een lopend deeg. Klop de eiwitten stijf en schep voorzichtig door het deeg. Voeg er de appelblokjes aan toe en schep om. Smelt 30g margarine in een steelpannetje en leg de appelpartjes erin. Draai ze een aantal keer om en leg ze bovenop de cake. Schuif 40 minuten in de oven.

Cake 3: fris & fruitig

Yoghurtcake met frambozen

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 250 g frambozen
  • 4 eieren
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • poedersuiker
  • 1 potje yoghurt
  • dl arachideolie
  • 1 el boter

 

Bereiding

 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers op met de suiker, de vanillesuiker en de olie. Doe er de yoghurt bij en meng met de bloem. Roer tot een glad deeg. Spatel dan het stijfgeklopte eiwit door het mengsel. Beboter een cakevorm. Hou enkele frambozen apart en verdeel de rest over de bodem. Giet daarop het beslag. Zet de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en haa l'm uit de vorm. Snij de cake in kubusjes en schik ze op de borden. Bestrooi met poedersuiker en garneer met frambozen.

Cake 4: hartige cake

Cake met spek en olijven

Ingrediënten (voor 1 portie)

  • 150 g tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist (van 7 g)
  • 3 eieren
  • 50 ml melk (lauwe)
  • 50 ml witte wijn
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 180 g spekblokjes
  • 100 g gruyère (geraspt)
  • 100 g zwarte olijven (ontpit)
  • 4 takjes rozemarijn
  • zonnebloemolie
  • uit de molen peper
  • zout

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de spekblokjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Meng in een kom de gist met de bloem. Maak in het midden een kuiltje en breek er de eieren in. Doe er de lauwe melk, de wijn en de olie bij. Meng tot een glad deeg. Rist de rozemarijnnaaldjes van de takjes. Meng ze samen met de olijven, het spek en de kaas door het beslag. Kruid met peper en eventueel een beetje zout. Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe er het beslag in. Zet 45 minuten in de oven. Ontvorm op een rooster en laat afkoelen.

Cake 5: voor chocoholics

Chocoladecake in een glaasje

Ingrediënten (voor 6 porties)

  • 100 g pure chocolade
  • 175 g suiker
  • mespuntje kaneel
  • 200 g amandelpoeder (+ 6 el extra)
  • 1 el maïszetmeel
  • 4 eieren
  • 100 g boter (+ 3 el extra)
  • 50 ml espresso

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet de bokaaltjes in met boter en bestrooi met het extra amandelpoeder. Smelt de chocolade met de espresso au bain-marie. Klop de boter met 150 g suiker en de kaneel tot een luchtige massa. Doe er de eidooiers bij en klop verder tot een licht en luchtig beslag. Klop de eiwitten stijf. Doe er de rest van de suiker bij en klop verder op tot glanzende pieken. Roer de gesmolten chocolade door het boterbeslag. Doe er het amandelpoeder en het gezeefde maïszetmeel bij. Spatel voorzichtig het opgeklopte eiwit door de massa. Vul de bokaaltjes voor driekwart met het beslag. Bak 30 minuten in de oven en controleer of de cake gaar is. Verlaag de oventemperatuur tot 100° C. Sluit de bokaaltjes, zet ze in een schaal met kokend water (maar laat ze elkaar niet raken) en laat 30 minuten pasteuriseren in de oven. Laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plek.
 
 
Nog meer cakerecepten ontdek je op Libelle-lekker.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '