Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Houdbaarheidsdatum verstreken? Dit eet jij nog lekker op!

Gooi jij eten in de vuilnisbak zodra je ziet dat de houdbaarheidsdatum verstreken is? Niet doen! Heel wat voedingswaren kan je nog rustig opeten na die datum. Zonder het minste risico voor je gezondheid.

 

 

Yoghurt

Een potje yoghurt kan je één à twee weken na de houdbaarheidsdatum nog opeten. Opgelet, we hebben het hier over gewone natuuryoghurt, fruityoghurt en de gesuikerde variant, niet over bereidingen op basis van eieren (zoals chocomousse, rijstpap...).

 

Eten in blik

Conservenblikjes kan je een jaar na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken. Onthoud alleen dat zo'n blik niet bol mag staan, niet vervormd of beschadigd mag zijn, en dat het op een droge plek moet bewaard zijn.

 

Chocola-la-la!

Toegegeven: de meeste repen eet je natuurlijk lang vóór de houdbaarheidsdatum op! Maar weet dat chocola minstens één of zelfs twee jaar later nog perfect eetbaar is. Omdat hij dan wel wat minder lekker smaakt, is het verstandig om die chocolade te gebruiken om desserts mee te maken.

 

Eieren

Dit is de handl-ei-ding voor eieren:

  • Hardgekookt kan je ze een week koel bewaren.
  • Eieren in hun schaal kan je opeten tot 21 dagen na de legdatum.
  • Een ei met een gebarsten schaal gooi je weg.
  • Eiwit kan je een week koel bewaren, maar eigeel blijft maar een paar uur goed!

 

Diepgevoren producten

Diepgevrozen voedsel kan je nog gebruiken tot een paar maanden na de houdbaarheidsdatum.

 

Zout, suiker, bloem, koffie...

Maar ook droge pasta, griesmeel, thee, rijst, specerijen en kruidenpoeders: al deze levensmiddelen kan je tot een jaar na de houdbaarheidsdatum gebruiken.

 

Koekjes

Als het pak niet geopend is, kan je ze de koekjes nog rustig opeten zolang ze lekker ruiken en smaken, ook al is de houdbaarheidsdatum verstreken. Tip: een geopend pak bewaar je in een blikken doos met een stukje keukenrol op de bodem. Zo blijven je koekjes krokant.

 

Bron: www.750g.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '