Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

FEZ: 5 redenen om nu te boeken

We geven het toe: bij het woord Fez denken wij in de eerste plaats aan die uitwisselingsstudent uit That ‘70s Show. Gelukkig leert redactrice Valérie ons waarom het de moeite is om naar Fez – de stad! – te trekken.

1. Je slaapt er in prachtige riads

Vergeet dat hotel! Een riad is een traditionele woning met een leuke binnenplaats, inclusief vijver en fruitboompjes. Supergezellig! In het historische centrum van de stad vind je er meer dan genoeg. Sommige riads zijn prachtig gerenoveerd en ­passen zo in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. De Riad Anata, waar ik ­verbleef, is een authentiek paradijsje en een heerlijke rustplaats in een stad die nooit lijkt te slapen. Valérie, een jonge Belgische vrouw van 32, heeft de riad in 2008 gekocht nadat ze helemaal verliefd was geworden op Fez. Ze heeft hem vier jaar lang gerenoveerd en vorig jaar pas geopend voor publiek. Het resultaat is verbluffend: een unieke combinatie van traditionele inrichting en modern comfort. Ik voel me hier helemaal thuis! De riad telt slechts vijf kamers en gastvrijheid is troef. Valérie en haar zorgzame ­personeel proberen je volledig op je gemak te stellen en doen álles voor hun gasten. Ik luister dan ook aandachtig naar haar tips en ­adresjes voor ik de stad intrek. Let’s go!

 

Goed idee!
In Marokko worden de geheimen van de keuken doorgegeven van moeder op dochter. In Riad Anata deelt de voortreffelijke kokkin Samira in een gepersonaliseerde kookworkshop haar geheimen met jou. Tajines, ­couscous, briouat met kip, bietensoep, bricks (soort loempia) met melk en andere verrukkelijke gerechten hebben na deze workshop (bijna) geen geheimen meer voor jou. ­Gezellig, inspirerend en een topidee voor als je binnenkort indruk wil ­maken op je gasten.

 

Mijn topadresjes
* Le Jardin Des Biehn, prachtige riad in een groene omgeving. Heel mooi om te verblijven of ­gewoon even te lunchen.
* Ruined garden – Riad Idrissy, een geweldig plekje in de ruïnes van een paleis. Ideaal voor een kopje thee of een romantisch ­diner. Een toppertje.
* Riad ­Alkantara, een sprookjesachtig kasteel met een zwembad waar je voor 15 euro per dag gebruik van mag maken. Zeker doen, zo mooi heb je nog nooit gezwommen.

 

12

 

2. Het is er ultramodern én heerlijk traditioneel

In Fez heb je langs de ene kant de nieuwe stad met haar hippe cafés, kleurrijke boulevards en gloednieuwe shoppingcenters, en langs de andere kant heb je de medina of het oude stadsdeel, omringd door een prachtige authentieke omwalling. Fez is een echte wirwar van 10.000 (!) steegjes, winkels en woningen. Je kan er uren in ronddwalen, letterlijk en figuurlijk. In de medina lijkt de tijd te hebben stilgestaan: de vrouwen dragen er traditionele ­kleren, de winkeltjes worden bevoorraad door ezels, de ambachtslui gaan op een eeuwenoude manier te werk....

 

Goed idee!
Als je de medina gaat ­verkennen, kan je beter naar Talaa Kbira gaan. Daar ­hebben ze originelere kraampjes dan in het toeristische Talaa Sghira. Zo heb ik in Talaa Kbira het winkeltje Au coin Awadi ontdekt (en leeggeplunderd). De eigenaar, Samir, heeft een prachtige designspullen. Op de terugweg heb ik vijftig euro moeten bijbetalen: te zware bagage...

 

Mijn topadresjes
* Het bekende Clock Café doet het zowel bij de locals als de toeristen heel goed.
* Mezzanine, trendy plek voor een ­cocktail.
* In Mellah, de joodse wijk, vind je elke dag een vlooienmarkt (niet op  vrijdagochtend).

 

21

 

3. Je kan er eindeloos shoppen

Shopaholics, opgelet! Fez is een paradijs voor wie van mooie dingen houdt. Je kan hier uren in de soeks van de medina rondneuzen. Wat hebben ze zoal: leren tasjes, juwelen, kruiden, kleurrijk servies, aardewerk van tadelakt in alle kleuren – echt wauw! – arganolie, kohl, muskuszeep, schitterende stoffen, handgemaakte tapijten... Kortom: zo veel dingen dat je niet weet waar eerst kijken (of wat eerst kopen). Het goede nieuws is dat alles hier heerlijk goedkoop is. Afdingen is een must!

 

Goed idee!
Koop een mooi tapijt en laat er daarna door een naaister een fancy handtasje van maken (thuis of in Fez). Geen tijd om naar Fez te trekken? Het merk #Lalomma# maakt toffe handtasjes van oude ­Marokkaanse kelim (soort kleurrijk tapijt). Het prijskaartje ligt tussen de 25 en 80 euro. Als je er eentje wil laten maken, bel je naar 0473/67 15 35.

 

Andere shop­adresjes
* Het Shopping mall (nieuwe stadsdeel) telt tachtig winkels met ­kleren en schoenen.
* Bij Chez Adil (­medina) scoor je leuke spulletjes voor in huis.
* Het ambachtscentrum van Fez (medina) met duizenden verschillende dingetjes is ideaal als je niet van onderhandelen houdt.

 

31

 

4. Ze weten er alles van weelderige wellness

Wat schoonheidsverzorging betreft, zijn de oosterse dames een stapje voor op ons. Wie naar Fez gaat, moet dus zeker een dagje in een hamam plannen. Ik ontdek er hoe doeltreffend natuurlijke producten kunnen zijn: zwarte zeep om te scrubben, klei om te zuiveren en arganolie om te hydrateren. De sfeer doet je een beetje aan de verhalen van ­Duizend-en-een-nacht denken: bedwelmende wierook, zwak kaarslicht... Ik laat me door ervaren handen volledig inpakken voor een peeling en een traditionele massage. Een heerlijk zacht babyvelletje en een compleet ontspannen lichaam. Zálig.

 

Goed idee!  
Wil je je helemaal in de lokale sfeer onderdompelen, probeer dan een henna­tatoeage. Een origineel souvenir waar je nog ­weken mee kan pronken!

 

Mijn topadresjes
* Spa Naussika (in de wijk Hanas wahed) is een ­hamam (niet gemengd) om met je vriendinnen naartoe te gaan.
* Ook in het Zen Spa (café le bouquet) hangt er een heel aangename sfeer.
* De grote riads (Riad Fès, La Maison Bleue...) hebben hun eigen ­hamam. Duurder, maar wel authentiek.

 

p4

 

5. Het is de ideale stad voor een minitrip

Fez is authentieker en minder duur dan ­Marrakech. Na slechts drie uur vliegen kom je in een volledig andere wereld terecht. Trek drie tot vier dagen uit voor een bezoekje met je lief of vriendinnen. De stad heeft een mysterieus kantje en is anders dan de klassieke toeristische bestemmingen. De vriendelijke bewoners, het respect voor tradities en de betoverende sfeer die er in elk steegje hangt zijn onvergetelijk.

 

Op zoek naar meer?
Plan een excursie naar de Midden-Atlas en de Berberse dorpen. Je hebt het gevoel dat je in één dag meerdere landen doorkruist, zo ­verschillend zijn de landschappen: de eenvoudige huisjes in Bahlil, de prachtige meren met bossen in Azrou (je waant je hier bijna in ­Canada) en niet te vergeten de verrassende stad Ifrane, die een beetje aan een Zwitsers dorp doet denken. De koning verblijft hier in de winter, want het is de favoriete skiplek van de welgestelde Marokkanen (ja, het sneeuwt hier!)

 

Hoe geraak je er?
Ryanair heeft de goedkoopste tickets, maar voor je bagage moet je bijbetalen. Met Jetairfly vlieg je vanaf € 49,99 (enkel) naar Fez vanuit Charleroi, inclusief 20 kilo bagage (www.jetairfly.com). Vraag bij reservatie van je verblijfplaats naar een shuttlebus. Die pikt je op aan de luchthaven.

 

au

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '